Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Bianca oana

Panel - Eye on Romanian Cinema

Sinds de opkomst van de New Wave twintig jaar geleden heeft de Roemeense cinema een spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt: een nieuwe filmindustrie, talloze onderscheidingen, internationale erkenning en baanbrekende vormexperimenten. In deze paneldiscussie praten spilfiguren van de nieuwe Roemeense cinema over de recente geschiedenis, de successen en de toekomst.

Panel rom ps

Vijftien jaar na de val van het communistisch regime trad een generatie Roemeense filmmakers voor het voetlicht met titels die, als vanuit het niets, prijzen wonnen op de festivals. Vandaag praten de volgende experts over hun ideeën en hun ervaringen met de Roemeense film:

Corina Suteu is cultureel adviseur, voormalig minister van Cultuur van Roemenië, oprichter en voorzitter van MAKING Waves, New York: New Romanian Cinema en fARAD - International Documentary Film Festival, en was curator van Insula 42, een cultureel centrum in Boekarest.

Dana Bunescu is editor en sound designer van onder andere 4 Months, 3 Weeks & Two Days en The Autobiography of Nicolae Ceausescu, beiden te zien in Eye. Voor Ana, mon amour (2017) ontving ze de Zilveren Beer voor technische prestatie op het Filmfestival Berlijn. Ze is de sound designer van alle films van Radu Jude, van wie Eye ook drie films vertoont.

Dominique Nasta is professor Filmstudies aan de Université Libre de Bruxelles en auteur van vele boeken, waaronder Contemporary Romanian Cinema: The History of an Unexpected Miracle (2013).

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Roemeense Cinema

In 2000 was de oogst aan nieuwe Roemeense films precies nul. Twintig jaar later gaan over de hele wereld films van Roemeense regisseurs in première en is de Roemeense New Wave bijgeschreven in de filmgeschiedenis.

Lees meer
still Rainbow Bubbles
4maanden2
Corina portrait credit lucien samaha
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op