Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Paths of Glory (Stanley Kubrick, US 1957)

Paths of Glory

Stanley Kubrick / US, 1957

Op 9 december hoopt Kirk Douglas zijn 100ste verjaardag te vieren. In Kubricks Eerste Wereldoorlog-drama Paths of Glory (1957) speelt hij de principiële kolonel Dax, die het opneemt voor drie door krijgsraad veroordeelde soldaten.

Ao1017935

De legendarische acteur, die naar eigen zeggen zijn loopbaan te danken had aan het spelen van schoften (“I”ve made a career of playing sons of bitches”), zette in het naoorlogse Hollywood een serie gedenkwaardige rollen neer, waarvan dat van Vincent van Gogh in Lust for Life (1956) en de slavenleider Spartacus in de gelijknamige film van Stanley Kubrick uit 1960 tot de bekendste behoren.

Douglas richtte halverwege de jaren vijftig zijn eigen productiemaatschappij op, Bryna Productions, waarmee hij onder andere de carrière van Stanley Kubrick lanceerde (“a talented shit”, volgens Douglas). In diens krachtige Eerste Wereldoorlog-drama Paths of Glory (1957) speelt Kirk Douglas de principiële kolonel Dax, die het op zich neemt drie soldaten te verdedigen die als zondebok voor de krijgsraad zijn gesleept.

Stanley Kubricks internationale doorbraak geldt nog steeds als een van de indrukwekkendste anti-oorlogsfilms ooit gemaakt. Over de waanzin van oorlog en de incompetentie van leidinggevenden - naar de gelijknamige roman van Humphrey Cobb.

Deze voorstelling is geselecteerd door We Are Public en gratis toegankelijk voor leden, mits niet uitverkocht. Reserveren is niet mogelijk. Kaartjes kunnen vanaf een uur voor aanvang worden opgehaald bij de kassa.

Details

Regisseur

Stanley Kubrick

Productiejaar

1957

Productieland(en)

US

Originele titel

Paths of Glory

0

Drager

35mm

still Paths of Glory (Stanley Kubrick, US 1957)
still Paths of Glory (Stanley Kubrick, US 1957)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op