Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Permanent vacation 22091447 st 1 s high

Permanent vacation

Jim Jarmusch / US, 1980

Jarmusch’ lowbudget afstudeerfilm over een ultracoole jazzliefhebber die met schijnbare doelloosheid in een post-apocalytisch aandoend New York rondwandelt. ‘A waste of time’ vond de filmacademie – en laat dat nou net het onderwerp van de film zijn.

Permanent vacation 22091447 ps 1 s high

Allie Parker slijt zijn dagen in een nauwelijks ingericht appartement en wil in de voetsporen van jazzlegende Charlie Parker treden. Maar deze zelfingenomen Don Quichot is vooral op de vlucht voor welke verantwoordelijkheid dan ook.

Jarmusch” afstudeerfilm Permanent Vacation werd aan de New York University's Tisch Film School afgewezen omdat het volgens de examinatoren “a waste of time” zou zijn – en laat dat nou net het onderwerp van de film zijn.

Permanent Vacation, gemaakt voor slechts 15.000 dollar, lanceerde niet alleen de carrière van Jarmusch, maar ook van cameraman Tom DiCillo. Het lage budget is duidelijk te merken aan de ronduit slechte geluidsopnames op locatie, maar DiCillo”s wideshot-beelden van de Big Apple als een post-apocalyptische metropool zijn subliem. De aan slapeloosheid lijdende Allie wandelt door deze verlaten straten van New York en langs vervallen gebouwen en beweert te dromen terwijl hij wakker is.

Permanent Vacation meandert met schijnbare doelloosheid van de ene scène en ontmoeting naar de volgende, maar de film is niettemin een gestructureerde, volwassen film, die met zijn kabbelende verhaal, suggestieve toespelingen en existentiële absurditeiten in alles al een typische Jarmusch-film is. Zijn vriend John Lurie acteert en componeerde de muziek.

EYE vertoont de digitale versie, de film was dit jaar eerder te zien als 35mm-kopie in diverse programma”s.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Jim Jarmusch

Productiejaar

1980

Productieland(en)

US

Originele titel

Permanent vacation

0

Drager

DCP - encrypted

Onderdeel van

FURY! Punk Culture

Het is 1976, het tweede industriële tijdperk komt stuiptrekkend tot zijn einde en de oliecrisis is op een dieptepunt wanneer in de verloederde binnensteden van Londen, Amsterdam en New York een niet te negeren tegengeluid klinkt. Een oproep tot rebellie tegen het kapitalistische vooruitgangsdenken dat de zakken vult van de rijke minderheid. Het is een provocatieve schreeuw van tieners en twintigers die niet langer willen doen wat ouders, leraren en politici van ze verwachten.

Lees meer
campagnebeeld FURY! Punk Culture
Permanent vacation 22091447 st 2 s high
Permanent vacation 22091447 st 3 s high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op