Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 Petition 1

Petition

Liang Zhao / CN, FR, 2009 / 124 min.

Achter het Zuidstation in Beijing ligt ‘Petition Village’. Bewoners van deze sloppenwijk zijn vaak al jaren bezig verhaal te halen bij de overheid. In hun strijd voor rechtvaardigheid vechten ze dagelijks tegen de willekeur van de Chinese staat.

poster IDFA 2023

Achter het Zuidstation in Beijing ligt ‘Petition Village’. De bewoners van deze sloppenwijk komen uit heel China, met maar één doel: verhaal halen bij de Chinese staat. Onder hen Qi, wier echtgenoot in 1996 overleed na een medische routinecontrole en meteen erna gecremeerd werd. Qi wil de waarheid boven tafel krijgen, maar de lokale autoriteiten in haar dorp geven geen sjoege.

Al tien jaar bivakkeert ze daarom met haar dochter in Petition Village, vanwaar ze dagelijks haar gang maakt naar het Petition Office. Een hopeloze zaak, net als die van de andere reclamanten die filmmaker Liang Zhao door de jaren heen volgt. Hun totale machteloosheid tegenover de willekeur van de totalitaire staat is schokkend.

Zhao is sinds jaar en dag chroniqueur van het snel veranderende Beijing en meer in het bijzonder van hoe zich dat uit in de relatie tussen individu en autoriteit. In reportagestijl filmt hij de anonieme activisten in hun gammele behuizing, in de rij of aan het loket, terwijl zij volharden in een uitzichtloze strijd.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Liang Zhao

Productiejaar

2009

Productieland(en)

CN, FR

Lengte

124 min.

Taal

Chinese

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op