Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The pleasure garden 2

Pleasure Garden, The

Alfred Hitchcock / GB, DEUZE, 1925

Hitchcocks debuutfilm over de relatiestrubbelingen van een danseres in het theater Pleasure Garden bevat al allerlei motieven van zijn latere films: wenteltrappen, verrekijkers en blondines. Met live muzikale begeleiding.

Pleasuregarden

De openingsscène van The Pleasure Garden lijkt wel een visitekaartje voor de motieven van latere Hitchcock-films. In het allereerste shot daalt een danseres van een wenteltrap (zie Vertigo), daarna gebruikt een man een operaverrekijker om een beter beeld te krijgen van een blonde danseres (zie Rear Window), en dezelfde blondine, die eerst nog op erotische wijze afstandelijk lijkt, blijkt later nuchter en makkelijk benaderbaar (zie Family Plot).

The Pleasure Garden draait om een danseres die trouwt met een avonturier die de bloemetjes buiten blijkt te zetten in de Britse koloniën. De film, met de Amerikaanse steractrice Virginia Valli in de hoofdrol, ging in 1925 in München in première. Pas in 1927 volgde de officiële uitbreng nadat Hitchcocks The Lodger een groot succes was gebleken.

The Pleasure Garden is een van de door het British Film Institute BFI gerestaureerde “Hitchcock 9”, de eerste negen stille films van Hitchcock. Voor de restauratie van deze titel werd gebruikgemaakt van een nitraatkopie uit de collectie van EYE.

Live muziek van Miró Move: Paul Maassen (piano, composities), Ad Colen (tenorsax en sopraansax), Bert Lochs (trompet, bugel), Mark Alban Lotz (fluiten), Coen Kaldeway (basklarinet)

Restauratie door BFI National Archive in samenwerking met ITV Studios Global Entertainment and Park Circus Films. Hoofdsponsor: The Hollywood Foreign Press Association and The Film Foundation, en Matt Spick. Aanvullende financiering door Deluxe 142.

Details

Regisseur

Alfred Hitchcock

Productiejaar

1925

Productieland(en)

GB, DEUZE

Originele titel

Pleasure Garden, The

0

Drager

35mm

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op