Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Possession3

Possession

Andrzej Zulawski / FR, DE, 1981 / 127 min.

Dat seksuele behoeftes oneindig gevarieerd zijn, is bekend. Toch wist de Poolse regisseur Andrzej Zulawski het publiek te verrassen met zijn vertelling over een vrouw die overspel pleegt met… een octopusachtig seksmonster! Glansrol voor Isabelle Adjani, die twee uur lang op de grens van de totale hysterie verkeert.

Mv5bmtu5mzg2nty5of5bml5banbnxkftztgwmzmwodm4mte v1

Zakenman Sam Neill ontdekt dat zijn echtgenote Adjani hem bedriegt op een manier die hij zelf nooit voor mogelijk zou hebben gehouden. Het octopusachtige beest dat Adjani opwindt - een fysieke uitvergroting van de verlangens en frustraties van de vrouw -, leeft in een verlaten Berlijns appartement. Dit is de aanzet voor een langzame maar uiterst pijnlijke afdaling in de diepste emoties en waanzin van de personages.

Hoewel het controversiële en gecensueerde Possession werd gelabeld als een horrorfilm, is de eerste helft van de film vooral een krachtig portret van een ontbindend huwelijk, vergelijkbaar met David Cronenbergs The Brood, Lars von Triers Antichrist en Ingmar Bergmans Scènes uit een huwelijk. Regisseur Andrzej Zulawski lag zelf midden in een bittere scheiding toen hij zijn scenario schreef. Met veel overtuiging deconstrueert hij de universele pijn die ontstaat als de liefde uit het leven wordt gerukt. Voor haar tour de force won Adjani in Cannes de prijs voor Beste Actrice.

Vertoning bij La región salvaje van de Mexicaan Amat Escalante, waarin ook een octopusachtig beest lust en diepe emoties bij een vrouw oproept.

Details

Regisseur

Andrzej Zulawski

Productiejaar

1981

Productieland(en)

FR, DE

Originele titel

Possession

Lengte

127 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

4154
Possession5
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op