Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Que viva Mexico! (Sergei Eisenstein, US/MX 1932)

¡Que viva México!

Eye on Art: ¡Que viva México!

Met ¡Que viva México! wilde Eisenstein drieduizend jaar Mexicaanse geschiedenis bestrijken, maar het lukte hem niet om de film te voltooien. Een inleiding op zijn film en tekeningen door Sergi Rusca, curator van de tentoonstelling Sergei Eisenstein. The Rhythm of Ecstasy: the Sex Drawings, 1931-1948.

poster Que viva Mexico! (Sergei Eisenstein, US/MX 1932)
¡Que viva México! is een van de intrigerendste films van Sergei Eisenstein. De film, opgenomen tussen 1930 en 1932 in Mexico, had ‘een groot gedicht over leven en dood’ moeten worden, maar werd getroffen door financiële problemen en censuur. Hierdoor bleef de film onvoltooid en werd hij later in verschillende versies gemonteerd. In de loop van de tijd hebben mensen allerlei lezingen losgelaten op de film, die door zijn open einde voortdurend opnieuw kan worden geïnterpreteerd.

Bij de vertoning van de film bekijkt Sergi Rusca Eisensteins werk door een queer lens, als inleiding bij de tentoonstelling Sergei Eisenstein. The Rhythm of Ecstasy: the Sex Drawings, 1931-1948 in galerie Ellen de Bruijne PROJECTS, Amsterdam (12 juli - 3 augustus).

Eisenstein was naast filmmaker ook een productieve en gepassioneerde tekenaar. Tijdens zijn verblijf in Mexico maakte hij een groot aantal tekeningen: sommige hielden verband met de film die hij draaide, andere waren expliciet erotisch en seksueel, waarin taboes werden opgeheven en op komische wijze werden ondermijnd. Zijn tekeningen putten uit een breed scala aan literaire, folkloristische en persoonlijke referenties en benaderen seksualiteit en erotiek op onbeschaamde wijze.

Sergi Rusca

Sergi Rusca is curator en woont en werkt in Nederland. Hij richt zich op intersectionele ecologie, met interesse in queer studies, wetenschapsfilosofie, werelden die uit meer dan mensen bestaan, en de semantiek van financiën. Momenteel is hij galeriecurator bij Ellen de Bruijne PROJECTS, Amsterdam, en assistent-curator bij RADIUS, centrum voor hedendaagse kunst en ecologie, Delft.

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Productiejaar

2024

Lengte

104 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still #59 (Joost Rekveld, 2023)
still Que viva Mexico! (Sergei Eisenstein, US/MX 1932)
still Que viva Mexico! (Sergei Eisenstein, US/MX 1932)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op