Que viva Mexico!
Sergei Mikhailovich Eisenstein / US, MX, 1932
In 1931 reisde Sergei Eisenstein naar Mexico om er ¡Que viva México! op te nemen. De episodenvertelling kwam niet af en de opnamen belandden in de archieven van het Museum of Modern Art. In 1979 maakte producent Alexandrov een eigen montage, met gebruikmaking van Eisensteins storyboards. Vertoning bij de première van Peter Greenaway’s Eisenstein in Guanajuato.
Op uitnodiging van de linkse Amerikaanse schrijver Upton Sinclair en zijn vrouw Mary Craig kwam Eisenstein in 1931 vanuit de Sovjet-Unie naar Mexico, waar oeroude Indiaanse gebruiken zich vermengden met de idealen van de door Emilio Zapata en Pancho Villa geleide boeren- en arbeidersrevolutie.
De vermaarde regisseur van klassiekers als Pantserkruiser Potemkin en Oktober wilde de Mexicaanse geschiedenis vastleggen in zes episoden; de vertelling zou zich uitstrekken van voor de Conquista tot aan de Mexicaanse Revolutie van 1910. Eisenstein filmde in de provincie Yucatán waar de eeuwenoude tempels, piramiden en godenbeelden sterk contrasteerden met de 20ste-eeuwse inwoners. Toen de financiën opdroogden bleef een episode onvoltooid; Eisenstein moest naar de Sovjet-Unie terugkeren, de opnamen belandden uiteindelijk in het Museum of Modern Art, New York.
Pas in 1979 slaagde Eisensteins producent Grigori Alexandrov, na een uitwisselingsoverenkomst met het MoMA, erin de opnamen te monteren. Eisensteins storyboards gebruikte hij als houvast. De elegische beelden laten zien hoe ¡Que viva México! filmmakers als Alejandro Jodorowsky (El topo) en Sergio Leone (A Fistful of Dollars) tot inspiratie diende.
Zie ook Eisenstein in Guanajuato.
Details
Regisseur
Sergei Mikhailovich Eisenstein
Productiejaar
1932
Productieland(en)
US, MX
Originele titel
Que viva Mexico!
Drager
16mm
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.