Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Reasonable Doubt (Mieke Bal)

Reasonable Doubt

Reasonable Doubt, is een experiment om ‘denken’ in beeld te brengen. De mix van docudrama en theoretische fictie voert scènes ten tonele uit de levens van filosoof René Descartes (1596-1650) en de Zweedse koningin Kristina (1626-1689). Inleiding door regisseur Mieke Bal.

9 kristinas onzekereheid

Na een intellectuele vriendschap via brieven ontmoetten de twee elkaar in Stockholm, waar Descartes zes weken na aankomst overleed omdat hij niet bestand was tegen het koude klimaat.

De film is geen biografie maar een reeks scènes die samen een dubbelportret vormen. Sommige scènes zijn historisch, andere zijn gefictionaliseerd om recht te doen aan historische ideeën die vandaag de dag relevant zijn.

In dit project kijkt Mieke Bal terug vanuit Descartes” laatste boek, Les passions de l”âme, om te bezien hoe de levenslange strijd tegen dualisme in verschillende episodes uit zijn leven gestalte kreeg.

De regisseur leidt de film in; na afloop is er een Q&A onder leiding van Giovanna Fossati, hoofdconservator van EYE en hoogleraar Filmerfgoed aan de Universiteit van Amsterdam.

Mieke Bal is een internationaal vermaard cultuurtheoreticus, criticus en oprichter van de Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA) van de Universiteit van Amsterdam. Ze is ook filmmaker en videokunstenaar. Haar films en video-installaties worden overal ter wereld vertoond, waaronder Madame B (2013) en A Long History of Madness (2011).

Details

6 descartes lange koude reis
9 kristinas onzekereheid
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op