Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Stamping ground eye filmmuseum 1

Restored & Unseen: Stamping Ground (Director's Cut)

Hans Jürgen Pohland, George Sluizer / DE, 1970 / 92 min.

De director's cut van Stamping Ground, te zien bij het 50-jarig jubileum van het Holland Pop Festival, dat in 1970 een weekend lang peace, love and happiness bracht in het Kralingse Bos in Rotterdam. De moeder aller Nederlandse popfestivals is de geschiedenis ingegaan als het Nederlandse antwoord op het Woodstockfestival. 

Poster stamping ground eye filmmuseum1

Op 26 juni 2020 is het precies 50 jaar geleden dat ruim honderdduizend muziekliefhebbers zich in het Kralingse bos verzamelden voor het befaamde Holland Pop Festival, het eerste grote meerdaagse popfestival van Nederland.

Het Holland Pop Festival kende een ongekende line-up van artiesten als Pink Floyd, Santana, The Byrds, Jefferson Airplane, Canned Heat en vele anderen bands. Ruim 100.000 bezoekers ervoeren een weekend lang peace, love and happiness. De gemeente Rotterdam en de aanwezige politie wist zich geen raad met dit evenement en stond alles oogluikend toe.

director's cut

Regisseur George Sluizer (1932-2014) maakte zijn jaren 70-tijdsbeeld samen met een groep jonge startende filmmakers als Jan de Bont en Theo van der Sande. Sluizer distantieerde zich van de oorspronkelijke bioscoopversie uit 1971, waarin om commerciële redenen beelden van onder andere Keukenhof waren verwerkt (afkomstig uit de documentaire Sky over Holland van John Fernhout).

Eye restaureerde beeld en audio van Stamping Ground in samenwerking met de familie Sluizer, zodat de film nu te zien is in de versie zoals George Sluizer deze voor ogen had.

historisch moment

Eye-directeur Sandra den Hamer:

“We zijn heel blij dat we hebben kunnen meewerken aan de restauratie van deze bijzondere film. In deze mooie frisse versie is Stamping Ground een aanwinst voor onze collectie, die je kan zien als het visueel geheugen van Nederland. Deze film is een mooie herinnering aan een historisch moment, waarvan je nu kan zeggen dat je - om een Nederlandstalige band te parafraseren - "pas weet wat je mist als het er niet is".

naakte dansende menigte

Het restaureren van de beelden bracht vele herinneringen naar boven voor Anne Sluizer, weduwe van George Sluizer:

“Hasj heb ik nooit gerookt, maar volgens mij ben ik alleen al voortdurend stoned geweest van alleen al het inhaleren van de lucht op het festival en heb ik in die drie dagen maar één nacht in een tentje kunnen slapen. 'Het mooiste moment vond ik het optreden van de Byrds. Het begon hard te regenen en zanger Roger McGuinn riep iedereen in het publiek op om zich uit te kleden. Even later stond er een naakte dansende menigte voor het podium.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Hans Jürgen Pohland, George Sluizer

Productiejaar

1970

Productieland(en)

DE

Originele titel

Restored & Unseen: Stamping Ground (Director's Cut)

Lengte

92 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
Stamping ground eye filmmuseum 4
Stamping ground eye filmmuseum 2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op