Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Researchlabs 2023 Rietveld Karolina Wilting van de film Battered comfort

Rietveld Academie – Refuge

Researchlabs 2023: Rietveld Academie – Refuge

Menselijke en niet-menselijke dieren zoeken een schuilplaats voor oorlog, terreur, honger, uitbuiting, klimaatverandering, of door structurele vormen van dagelijkse onderdrukking en uitsluiting. De deelnemers aan dit programma hebben dit onderwerp, gelanceerd door het Studium Generale van de Rietveld, als leidraad genomen voor hun werk.

poster Researchlabs 2023
Je vindt je toevlucht in een kamp, een schuilkelder, een veilige ruimte, in een lichaam, een staat van zijn, een gemoedstoestand. Of je schuilt in een (zelfgekozen) familie, gemeenschap, beweging of collectiviteit.

Sommigen van de deelnemers aan dit programma nemen de ervaring van het moeten verhuizen naar een ander land als uitgangspunt, gepaard gaande met gevoelens van ontheemding en herinneringen aan het verleden. Sommigen zien goede vrienden met deze problemen worstelen. Het zijn niet alleen politieke omstandigheden die mensen ertoe aanzetten te verhuizen, het kan ook de situatie zijn in de plattelandsgebieden van landen als Frankrijk, waar jongeren de dorpen hebben verlaten om naar de steden te trekken.

Het kan zijn dat de culturele tradities van het bereiden van voedsel in oosterse landen "lekken" naar tradities van het westen, worden toegeëigend en getransformeerd, waardoor het bewustzijn van het kolonialisme toeneemt. Of de focus ligt veel dichterbij, op het lichaam als een plek om in te schuilen. Kortom, het onderwerp van dit programma inspireerde de studenten om werk te maken in vele verschillende richtingen, volgens hun eigen fascinatie en taal.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2023

Lengte

54 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Researchlabs 2023

Tijdens de jaarlijkse ResearchLabs is Eye een ontmoetingsplaats voor studenten van academies en universiteiten die samenkomen om er hun eigen werk te presenteren en dat van anderen te bekijken.

Lees meer
Researchlabs 2023 VR Academy
Researchlabs 2023 Rietveld Solastalgia van Izzy Lee
Researchlabs 2023 Rietveld Just a Stone Yana Khazanovich
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op