Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Robocop 1

Robocop

Paul Verhoeven / US, 1987 / 102 min.

In het Detroit van de nabije toekomst wordt bij de misdaadbestrijding gebruikgemaakt van een revolutionaire robot, samengesteld uit elektronica en resten agent. Verhoevens spectaculaire Hollywood-debuut is inmiddels een volbloedklassieker.

Poster robocop

De politiemacht van Detroit is in handen van een privébedrijf dat op de proppen komt met de ideale werkkracht: RoboCop, een combinatie van robotica en mens. Het is een ambitieus en gewaagd plan, want men wil geen zielloze robots creëren, maar robots die gedeeltelijk bestaan uit vlees en bloed. RoboCop trekt ten strijde tegen de belagers van zijn menselijke helft, maar ontdekt een dieperliggende oorzaak die hem zijn eigen grenzen leert kennen.

grapjes

Samen met Terminator is RoboCop waarschijnlijk de bekendste cyborg uit de jaren tachtig. De slogan van Robocop - 'Part man. Part machine. All cop. The future of law enforcement' - klinkt opzettelijk als die van een B-film, maar Verhoevens grote Amerikaanse doorbraak is juist een satire op de Amerikaanse maatschappij. De over-the-top sciencefictionfilm zit vol maatschappijkritische grappen en visueel spektakel en is nog steeds relevant.

Robocop toont allerlei mogelijke reacties op robotica: hoop op vooruitgang en perfectie, maar ook vrees voor het verlies van controle en emotie.

Deze voorstelling van 1 november wordt voorafgegaan door Robot Show. Een combinatieticket tegen gereduceerd tarief is hier te koop.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Paul Verhoeven

Productiejaar

1987

Productieland(en)

US

Originele titel

Robocop

Lengte

102 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

The Man Machine

Wat is er nog uniek aan de mens als een robot niet alleen onze handelingen kan imiteren maar kunstmatige intelligentie ons denkvermogen zelfs overtreft?

Lees meer
campagnebeeld The Man Machine
Robocop 2
Robocop 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op