Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Rojo eye filmmuseum 1

Rojo

Benjamín Naishtat / AR, BR, FR, NL, DE, 2018 / 109 min.

Argentinië, 1975, diep in de provincie. Het leven kabbelt voorbij, maar achter de façade broeit het. Advocaat Claudio is betrokken bij schimmige zaken, een jaar later grijpt militair Jorge Videla de macht. Benjamin Naishtats derde speelfilm is donkerkomische midaadthriller en röntgenopname van moreel verval in één. Wat gebeurt er als iedereen wegkijkt? De score is van Vincent van Warmerdam.  

Poster rojo eye filmmuseum

Hoe was de mindset van de Argentijnen net voor de rechtse militaire staatsgreep van Jorge Videla? Regisseur Benjamín Naishtat duikt in het collectieve onderbewuste van Argentinië anno 1975, wat resulteert in een soort röntgenfoto van waanzin en moreel verval. Het is zijn derde speelfilm in vier jaar tijd.

wegkijken

Plaats van handeling is een Argentijns provinciestadje. Een onbekende man en een misdaad verstoren het rustige leven van een succesvolle advocaat. Het is niet dat de advocaat zozeer schuldig is aan de misdaad, het is juist zijn wegkijken en niets doen waardoor mensen sterven.

absurde thriller

Gefilmd in de stijl van misdaaddrama's uit de jaren zeventig laat Rojo zich bekijken als absurde thriller, maar ook als bittere analyse van de nationale onverschilligheid die de Argentijnen in 1976 vier achtereenvolgende militaire staatsgrepen opleverde. Talloze mensen verdwenen in de woestijn en werden nooit meer gezien.

Componist Vincent van Warmerdam schreef de score; hij liet zich onder meer inspireren door de Argentijnse hitlijsten uit de jaren zeventig. Een van de hoofdrollen wordt gespeeld door de Chileense acteur Alfredo Castro, die we vooral kennen uit de films van landgenoot Pablo Larraín. [bron: IFFR]

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceThis movie contains foul language

Regisseur

Benjamín Naishtat

Productiejaar

2018

Productieland(en)

AR, BR, FR, NL, DE

Originele titel

Rojo

Lengte

109 min.

Taal

Spanish

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Rojo eye filmmuseum 2
Rojo eye filmmuseum 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op