Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Stéphanie Di Giusto / FR, BE, 2023 / 115 min.

Stéphanie Di Giusto tekent hoe Rosalie, een vrouw met hirsutisme – haargroei over het hele lichaam – zich niets aantrekt van vooroordelen in een gesloten 19e-eeuwse gemeenschap. Feministisch portret van ‘de vrouw met de baard’ die voor zichzelf een menswaardig bestaan uithakt.  

poster Rosalie (Stéphanie Di Giusto, FR/BE 2023)
Frankrijk, 1870. Rosalie staat op het punt te trouwen met Abel, een café-eigenaar die diep in de schulden zit. Rosalie is een jonge vrouw met een geheim dat haar leven overschaduwt; ze is geboren met een extreme vorm van lichaamsbeharing, een aandoening genaamd hirsutisme. Abel ziet in Rosalie – wier vader een aanzienlijke bruidsschat meegeeft – een mogelijkheid uit de schulden te komen. Van haar aandoening weet hij niets, maar tijdens de huwelijksnacht openbaart zich Rosalies geheim. Zal Abel haar accepteren?

Ondertussen laat Rosalie haar haar groeien, in de hoop dat ze als ‘vrouw met de baard’ klandizie zal trekken. Ze blijkt een sterke vrouw, die geliefd is bij de dorpelingen. Onverwachte ontwikkelingen echter bedreigen Rosalies status – is ze toch het monster in de ogen van anderen?

Historisch

Rosalie is de tweede speelfilm van de Franse regisseur Stéphanie Di Gusto, die ook als artdirector en videoclipmaker werkte. Net als La danseuse (2016) is Rosalie geënt op de biografie van een historisch personage, in dit geval Clémentine Delait, een bebaarde caféhoudster die landelijke bekendheid verwierf.

Di Giusto’s hoofdrolspelers Nadia Tereszkiewicz en Benoît Magimel ontvingen lof voor hun intens ingeleefde spel; Rosalie werd geselecteerd voor het prestigieuze Un Certain Regard-programma van het Cannes-filmfestival en is nu exclusief in Eye te zien.

Voorfilm

Voorafgaand aan Rosalie vertonen we de korte reclamefilm Een kale boel (2') uit 1949. ​Deze freclamefilm voor een scheerapparaat is afkomstig uit het archief van Eye en werd gemaakt in de beroemde Dollywoodstudio's van Joop Geesink, waar onder andere ook de Loekie de Leeuwfilms werden gemaakt.

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes showing explicit sexThis movie contains scenes of explicit discriminationPersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Stéphanie Di Giusto

Productiejaar

2023

Productieland(en)

FR, BE

Originele titel

Rosalie

Lengte

115 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Rosalie (Stéphanie Di Giusto, FR/BE 2023)
still Rosalie (Stéphanie Di Giusto, FR/BE 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op