Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Scenes from a Marriage (Scener ur ett aktenskap) (Ingmar Bergman, SE 1973 - 1974)

Scenes from a Marriage (miniseries) afl. 3 + 4

Scenes from a Marriage

Deel 3+4 van de voor de televisie gemaakte episodefilm over de teloorgang van het 'ideale' huwelijk, over teleurstelling en eenzaamheid. Docent Johan (Erland Josephson) en advocate Marianne (Liv Ullmann) belanden na tien jaar in een huwelijkscrisis. Deze film inspireerde Ivo van Hove tot een theaterstuk met dezelfde naam: zie de tentoonstelling All About Theatre About Film.

poster Scenes from a Marriage (Scener ur ett aktenskap) (Ingmar Bergman, SE 1973 - 1974)

"Scènes uit een huwelijk laat zien hoe de westerse mens in de beschaafde wereld zijn identiteit dreigt kwijt te raken", aldus Van Hove. "Marianne en Johan denken het ideale koppel te zijn, maar zien niet dat hun huwelijk een huis op drijfzand is. Wat volgt is een theatraal onderzoek naar de ware aard van liefde en samenleven.

Bergman kijkt door een microscoop naar een van de kleinste cellen van onze maatschappij, een huwelijk. Hij toont ons het verrottingsproces maar ook de mogelijkheid tot herstel."

Ingmar Bergman is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Europese auteursfilm. Het kostte Bergman drie maanden om de film te schrijven, maar "een groot deel van mijn leven om het te ervaren".

Rauw en intiem

De persoonlijke achtergrond van de regisseur – diens jeugd, geloof, en relaties – vormde een rode draad door zijn werk. Hij toonde zich overtuigd dat een mensenleven alleen betekenis krijgt in contact met anderen en was een meedogenloze analyticus van het menselijk falen in relaties.

Voor Scènes uit een huwelijk verruilde Bergman de symbolische aanpak van zijn vroegere films voor een realistische, rauwe en intieme stijl, die volledig ten dienste staat van het subtiele spel van de acteurs

De serie wordt in drie delen vertoond

Deel 1+2: 16-10, 18.45

Deel 3+4: 22-10, 16.30

Deel 5+6: 29-10, 18.45

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ingmar Bergman

Lengte

104 min.

Originele titel

Scener ur ett äktenskap

Ondertiteling

Engels

Onderdeel van

All About Theatre About Film

Film en theater beïnvloeden elkaar doorlopend. Om die kruisbestuiving tussen de twee werelden te vieren, nodigde Eye toneelregisseur Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld uit om een tentoonstelling samen te stellen.

Lees meer
campagnebeeld (opgemaakt) All About Theatre About Film
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op