Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 Selling a Colonial War 1

Selling a Colonial War

In-soo Radstake / NL, 2023 / 133 min.

Onthullend onderzoek naar het rookgordijn rondom de oorlog van Nederland tegen een onafhankelijk Indonesië (1945-1949). Tot op heden schermt de historische politieke boodschap de natie af van de schaduwkanten van het koloniale verleden. 

poster IDFA 2023

In Nederland wordt langzaam maar zeker de koloniale geschiedenis herschreven. Het was al langer duidelijk dat wat de Nederlandse regering indertijd ‘politionele acties’ noemde – de inzet van het leger na de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië in 1945 – feitelijk een onrechtmatige oorlog was. Maar de term ‘oorlogsmisdaden’ ligt nog altijd gevoelig. Deze documentaire onthult hoe ver de Nederlandse machthebbers gingen in het verkopen van de oorlog als een binnenlandse aangelegenheid, bedoeld om de rust onder de bevolking te herstellen. Uniek, vaak schokkend beeldmateriaal vertelt een ander verhaal. Filmmaker In-Soo Radstake gaat uitgebreid in gesprek met experts in binnen- en buitenland, die onder meer de complexe verhoudingen in de voormalige kolonie en de internationale context duiden. Terwijl de Nederlandse regering onder internationale druk zijn koloniale oorlog opgaf, hangt de zorgvuldig gecomponeerde politieke boodschap van toen tot op heden boven het publieke debat in Nederland. Dat is slechts een van de inzichten die opdoemen uit dit breed opgezette onderzoek naar de koloniale geschiedenis, dat telkens weer voorbij de gestelde kaders blikt.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

In-soo Radstake

Productiejaar

2023

Productieland(en)

NL

Lengte

133 min.

Taal

Engels, Nederlands

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
IDFA 2023 Selling a Colonial War 2
IDFA 2023 Selling a Colonial War 1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op