Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Shadow eye filmmuseum01

Shadow

Yimou Zhang / CN, HK, 2018 / 116 min.

Oogverblindende, epische gevechten van meesterfilmer Zhang Yimou die de martial arts naar een next level brengt. Een dubbelganger ('schaduw') moet een wrede koning voor de gek houden.

Poster shadow eye filmmuseum

Zhang Yimou blies na klassiekers als Raise the Red Lantern en Ju dou het wuxia-genre nieuw leven in met Hero (2002). Daarna maakte hij nog genrefilms als The House of the Flying Daggers (2004) en Curse of the Golden Flower (2006). Het historische martial arts-drama Shadow is een nieuw hoogtepunt en laat weer eens zien dat hij een volstrekt eigen stijl heeft.

Shadow speelt zich af in een gebied dat geregeerd wordt door een grillige, gevaarlijke koning. De militaire commandant van de koning heeft dapper gevochten op het slagveld, en zoekt nu naar nieuwe strategieën om het verraad aan het hof van de koning te overleven. Hij heeft een dubbelganger gevonden die zowel de koning als zijn vijanden voor de gek kan houden, waarna een ongekende strijd uitbarst.

glorieus eindgevecht

Zhang maakt opnieuw gebruik van levendige kleuren, waarbij de contrasterende beelden voortbouwen op de eeuwenoude traditie van het schilderen met inktwassen. De kostuums en productieontwerp bestaan uit rijke tinten zwart, wit en leigrijs, en de gezichten van zijn acteurs hebben een dramatisch, kleurrijk contrast. Vooral in het adembenemende, glorieuze eindgevecht pakt hij flink uit. De schaal en het drama doen denken aan de samoerai-films van Akira Kurosawa, maar de oogverblindende beelden zijn vintage Zhang.

Details

Regisseur

Yimou Zhang

Productiejaar

2018

Productieland(en)

CN, HK

Originele titel

Ying

Lengte

116 min.

Taal

Mandarijn

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Shadow eye filmmuseum02
Shadow eye filmmuseum03
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op