Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Shadowtime (Sister Sylvester & Deniz Tortum, NL 2023)

Shadowtime & Spheres

Nu:Reality: Final Frontier / NL, 2024 / 28 min.

Zet je VR-bril op en stap in twee verschillende werelden tegelijk, met twee lichamen en vier handen. En duik in een zwart gat of ontwaar de verborgen muziek van de kosmos.

poster Nu:Reality: Shadowtime & Spheres

Twee virtual-reality-installaties:

Programma

 • still Shadowtime (Sister Sylvester & Deniz Tortum, NL 2023)

  Shadowtime (Sister Sylvester & Deniz Tortum, NL 2023, 18')

  Wie virtual reality ervaart, is altijd op twee plekken tegelijk. Je lichaam is in de ene wereld, maar je hart in de andere. De Nederlandse productie Shadowtime speelt met dit idee door je letterlijk in twee verschillende werelden te zetten en je twee lichamen, vier handen te geven.

  Daarnaast wordt deze dualiteit nog verder doorgetrokken, want leven we niet allemaal constant in onverenigbare realiteiten? Denk aan de gewone dagelijkse sleur enerzijds en de overweldigende klimaatcrisis anderzijds. Is virtual reality dan alleen een vorm van escapisme? Of kan het ons ook iets leren over het zijn in meerdere werelden tegelijk? De mysterieuze gids Alma leidt je door deze VR-experience op zoek naar antwoorden op deze vragen.

 • still Spheres (Eliza McNitt, US 2018)

  Spheres (Eliza McNitt, US 2018, 10')

  Meestal kijken we naar de sterren en planeten om het universum en onze plaats erin te bevatten, maar in Spheres gebruiken we onze oren. Want de ruimte is niet stil. Duik in een zwart gat of ontwaar de verborgen muziek van de kosmos. In dit interactieve VR-spektakel van drie hoofdstukken, waarvan je er zelf een uitkiest om te beleven, versmelten kunst en wetenschap en transformeert de revolutionaire ontdekking van zwaartekrachtgolven hoe we het universum zien.

  Deze waanzinnige VR-productie met de stemmen van Millie Bobby Brown, Jessica Chastain en Patti Smith won in 2018 de hoofdprijs in de VR-competitie op het filmfestival van Venetië.

 • Zorg dat je 5 minuten van tevoren aanwezig bent i.v.m. de uitrusting van de headset.


Wil je meer Virtual Reality zien in Eye? Nu:Reality gaat door met verschillende programma's tot en met 25 september 2024.

Details

Regisseur

Nu:Reality: Final Frontier

Productiejaar

2024

Productieland(en)

NL

Lengte

28 min.

Onderdeel van

Nu:Reality

Zet een VR-bril op en stap in een wereld waar je de wereld ziet zoals je haar nog nooit hebt gezien. Dit gevarieerde programma prikkelt je zintuigen en dompelt je onder in een mix van 360° VR-films en interactieve installaties.

Lees meer
campagnebeeld Nu:Reality - Final Frontier
still Shadowtime (Sister Sylvester & Deniz Tortum, NL 2023)
still Spheres (Eliza McNitt, US 2018)

In samenwerking met

logo Nu:Reality
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 8 juni — 29 september 2024

  Albert Serra

  Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op