Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
441 007

Shakespeare Wallah

James Ivory / IN, 1965 / 120 min.

Het elegante en sfeervolle Shakespeare-Wallah was de film die Merchant Ivory Productions op de internationale filmkaart zette. Het leverde James Ivory lovende kritieken op en wordt inmiddels beschouwd als klassieker.

Poster shakespeare wallah

Shakespeare-Wallah volgt de waargebeurde avonturen van de familie van Felicity Kendal die als theatergroep door India reizen tijdens de laatste dagen van de Engelse koloniale overheersing. De Buckingham-spelers proberen de Britse traditie hoog te houden door Shakespeare-toneelstukken voor te dragen voor het grote publiek, kostscholen en plaatselijke royalty's, maar kunnen niet concurreren met de razend populaire Bollywood-filmindustrie.

playboy

James Ivory's film toont ook de turbulente relatie tussen de jonge actrice Lizzie (Kendal) en Sanju (Shashi Kapoor), een rijke Indiase playboy. Maar hun romance wordt gedwarsboomd door allerlei hindernissen, niet in het minst door Manjula (Jaffrey), een vurige Indiase filmster die ook verliefd is op Sanju.

Bij de heruitbreng van James Ivory's Maurice vertoont Eye ook digitale restauraties van Heat and Dust, Autobiography of a Princess, Shakespeare-Wallah en Howards End.

Details

Regisseur

James Ivory

Productiejaar

1965

Productieland(en)

IN

Originele titel

Shakespeare Wallah

Lengte

120 min.

Taal

English, Hindi

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

441 004
441 013
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op