Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still An Asian Ghost Story (Bo Wang, 2023)

Shapeshifts

Eye on Art: Shapeshifts

Een avond samengesteld door Canal++ en gepresenteerd in samenwerking met Sonic Acts, met kunstenaarsfilms van Shambhavi Kaul en Bo Wang. Kaul observeert de ecosystemen rond een oude ruïne en Wang traceert de materiële en voorouderlijke geesten van de koloniale en hedendaagse pruikenhandel.

poster Eye on Art: Shapeshifts
De films van de kunstenaars tonen de zintuiglijke brokstukken die in onze wereld samenkomen, niet langer als relikwieën, maar als onderdeel van een complexe samenstelling van het leven. Terwijl de oude en toekomstige levens van deze wezens samensmelten, veranderen de betekenissen van materie, verval, ondergang en sporen allemaal op hun eigen manier.

De vertoning wordt ingeleid door Jo-Lene Ong. Verder gaat Bo Wang in gesprek met Rachael Rakes en Julian Ross over Wangs oeuvre rond de sporen van het koloniale verleden. Beide werken zijn Nederlandse premières.

Programma

 • still Slow Shift (Shambhavi Kaul, 2023)

  Slow Shift (Shambhavi Kaul, 2023, 9’)

  Te midden van de ruïnes van de 14e-eeuwse stad Hampi in het zuidwesten van India – de legendarische plek van het oude Apenkoninkrijk – observeren troepen langoeren een wereld in beweging. Slow Shift plaatst menselijke, apen- en geologische tijdschalen naast elkaar en toont een plek waar geschiedenis, mythologie en natuur samenkomen en botsen. (NYFF)

  Shambhavi Kaul is een experimentele filmmaker wiens projecten speculeren over de mogelijkheden van filmische verhalen om werelden te bouwen. Haar films maken tijdelijke en ruimtelijke grenzen poreus door de filmische ruimte te reorganiseren en historische, mythische, geologische, ecologische en culturele tijdschalen in lagen te leggen. Uiteindelijk gaat het publiek nadenken over zijn eigen tijd en ruimte in relatie tot overleven, het milieu en deze filmische werelden. Ze exposeerde haar werk wereldwijd op filmfestivals als onder meer de TIFl, Berlinale, New York, Rotterdam, Edinburgh, Londen, Oberhausen en Experimenta Bangalore. Ze presenteerde haar werk in musea als het Museum of Modern Art, New York en Tate, Londen. Ze heeft twee solotentoonstellingen gehad in Jhaveri Contemporary in Mumbai. Ze werd geboren in Jodhpur, India, en woont in de Verenigde Staten, waar ze professor is aan Duke University.

 • still An Asian Ghost Story (Bo Wang, 2023)

  An Asian Ghost Story (Bo Wang, 2023, 37’)

  Een filmische en inventieve film over de modernisering van Azië aan het eind van de 20e eeuw door de grootschalige export van pruiken tijdens de Koude Oorlog. Toch huist in elke pruik een geest uit het keizerlijke verleden. (CPH:DOX)

  De film heeft prijzen gewonnen bij CPH:DOX, DOKLeipzig, Arkipel, Image Forum, Festival Entrevues Belfort, Curtocircuíto en Sharjah Film Platform. Bo Wang is een kunstenaar, filmmaker en onderzoeker gevestigd in Amsterdam. Zijn werken zijn internationaal tentoongesteld, waaronder onder meer Guggenheim en MoMa, Garage Museum, International Film Festival Rotterdam, CPH:DOX, Visions du Réel, LUX & Open City Documentary Festival, Seoul Mediacity Biennale, DMZ Docs, Sharjah Film Platform en Sesc_Videobrasil. Hij is promovendus bij ASCA, Universiteit van Amsterdam.

 • Bo Wang in gesprek met Rachael Rakes en Julian Ross (20’)

  Rachael Rakes is een onafhankelijke curator en onderzoeker. Ze is lid van de selectiecommissie van het New York Film Festival, was artistiek directeur van de 12e Seoul Mediacity Biennale (2023) en is redacteur van verschillende publicaties over hedendaagse kunst, politiek en film. Julian Ross is medeprogrammeur van Doc Fortnight 2024 en het Flaherty Seminar, en universitair docent bij het Leiden University Centre for the Arts in Society. Samen met Jo-Lene Ong zijn zij curatoren van Canal++, een Amsterdamse filmclub.

Samengesteld door Canal++ en gepresenteerd in samenwerking met Sonic Acts Biennial

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2024

Lengte

86 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still #59 (Joost Rekveld, 2023)
still Slow Shift (Shambhavi Kaul, 2023)
still An Asian Ghost Story (Bo Wang, 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 8 juni — 29 september 2024

  Albert Serra

  Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op