Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Sleeper (Woody Allen, US 1973)

Sleeper

Woody Allen / US, 1973 / 86 min.

Sciencefiction-satire en screwballcomedy over de toekomst – inclusief dixielandmuziek. Woody Allen speelt de nerdy Miles Monroe, een jazzklarinettist en eigenaar van een health-foodwinkel, die wakkert wordt in een dystopische toekomst in het jaar 2173.

poster Sleeper (Woody Allen, US 1973)

De muzikant was cryogeen 'ingevroren' na wat hij dacht dat een kleine maagzweeroperatie zou zijn. Eenmaal ontwaakt wordt hij gezien als een subversieve buitenaardse voortvluchtige door de totalitaire overheid en als een verlosser door de rebellen.

Op de filmposter stond: 'Woody Allens werpt een nostalgische blik op de toekomst.' Allen neemt daarbij zowel de jaren zeventig als sci-fiboeken en -klassiekers op de hak, zoals Buck Rogers, Kubricks 2001: A Space Odyssey en A Clockwork Orange, George Lucas' THX 1138, George Orwells 1984 en Aldous Huxley's Brave New World.

Sleeper roept ook slapstickklassiekers in herinnering, zoals de Harold Lloyd- en Buster Keaton-films en Duck Soup van de Marx Brothers. Geestig is ook de cameo van Douglas Rain als een kwaadaardige computer, waarin hij zijn rol als HAL uit 2001: A Space Odyssey parodieert. Jaren later heeft Mike Myers' Austin Powers-serie duidelijk veel inspiratie uit Allens film gehaald.

Sleeper eindigt met de beroemde 'seks en dood'-quote: “Sex and death. Two things that come once in a lifetime. But at least after death you're not nauseous.”

Vertoning op 35mm uit de Eye-collectie.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Woody Allen

Productiejaar

1973

Productieland(en)

US

Originele titel

Sleeper

Lengte

86 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ZONDER

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Sleeper (Woody Allen, US 1973)
still Sleeper (Woody Allen, US 1973)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op