Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Smithereens 1

Smithereens

Susan Seidelman / US, 1982

Lower East Side, vroege jaren tachtig, een buurt vol met egocentrische dilettanten, opportunisten en perverselingen. Momentopname van het punktijdperk die tevens fungeert als zijn eigen grafschrift, zonder spoortje nostalgie. Met punkrock-icoon Richard Hell en muziek van The Feelies.

campagnebeeld FURY! Punk Culture, illustratie © Roel Smit

Vers van de New York Film School kocht Susan Seidelman (Desperately Seeking Susan) een 16mm-camera om het uitgewoonde New York City te filmen, vol verlaten parkeerplaatsen, uitgebuite prostituees en lusteloze krakers, in het post-hippie, pre-yuppietijdperk begin jaren 80. Hier probeert de talentloze, manipulatieve Wren de punkscene binnen te treden door de stad vol te plakken met posters van haar gefotokopieerde gezicht, in de hoop beroemd te worden. Wren, vol zelfbedrog, oppervlakkigheid en narcisme, gaat een aantal parasitaire relaties aan, en probeert zichzelf uiteindelijk opnieuw uit te vinden. Het grauwe, soms genadeloos eerlijke Smithereens was de eerste Amerikaanse indie die meedong naar een Gouden Palm in Cannes. Smithereens was ook het debuut van de Oscar-genomineerde scenarist Ron Nyswaner (Philadelphia).

Deze voorstelling is geselecteerd door We Are Public en gratis toegankelijk voor leden, mits niet uitverkocht. Reserveren is niet mogelijk. Kaartjes kunnen vanaf een uur voor aanvang worden opgehaald bij de kassa.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Susan Seidelman

Productiejaar

1982

Productieland(en)

US

Originele titel

Smithereens

0

Drager

DVD

Onderdeel van

FURY! Punk Culture

Het is 1976, het tweede industriële tijdperk komt stuiptrekkend tot zijn einde en de oliecrisis is op een dieptepunt wanneer in de verloederde binnensteden van Londen, Amsterdam en New York een niet te negeren tegengeluid klinkt. Een oproep tot rebellie tegen het kapitalistische vooruitgangsdenken dat de zakken vult van de rijke minderheid. Het is een provocatieve schreeuw van tieners en twintigers die niet langer willen doen wat ouders, leraren en politici van ze verwachten.

Lees meer
campagnebeeld FURY! Punk Culture
Smithereens 2
Smithereens 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op