Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Smoke 1

Smoke

Wayne Wang / DE, JP, US, 1995 / 112 min.

De New Yorkse sigarettenwinkel van Auggie (Harvey Keitel) is een plek vol onverwachte ontmoetingen, in deze melancholieke slice of life naar een scenario van Paul Auster. Bij My Name is Peter Stillman, de virtual reality-bewerking van Austers The New York Trilogy, vertoont EYE drie films van de hand van Auster, een groot filmliefhebber en schrijver die zich laat inspireren door filmtechnieken. 

Smoke poster

Smoke speelt zich af in de tabakszaak in Brooklyn die gemodelleerd is naar het winkeltje waar schrijver en kettingroker Paul Auster zelf een paar keer per week kwam. De toevallige ontmoetingen daar vormden de inspiratiebron voor de film die hij samen met Wayne Wang maakte. Vaste gast van de sigarettenwinkel van Auggie (Harvey Keitel) is een schrijver met een writer's block, niet geheel toevallig met de naam Paul (Wiliam Hurt).

In de meeste boeken van Auster speelt film een grote rol. Er zijn talloze kruisbestuivingen tussen zijn films en romans, die vol zitten met toevallige ontmoetingen, dubbelgangers, kneedbare identiteiten en solitaire schrijvers, soms zelf met de (voor)naam van de auteur zelf, zoals in Smoke. Personages uit zijn boeken hebben vaak een gemeenschappelijk verleden en kennen elkaar ergens van. Zo vormen ook zijn boeken en films een samenhangend geheel.

My Name is Peter Stillman

EYE vertoont Smoke bij de VR-installatie My Name is Peter Stillman, te zien in EYE's project space van 1-10 april. In My Name is Peter Stillman word je het beklemmende verhaal binnen getrokken van Peter Stillman, de hoofdpersoon uit Austers romans The New York Trilogy. In de filmzalen zijn ook Austers The Inner Life of Martin Frost (2 t/m 6 april) en Blue in the Face (3 t/m 8 april) te zien.Op 3 april is er een lezing van Jason Wood over Paul Auster als auteur, filmmaker, scriptschrijver voor theater en VR.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Wayne Wang

Productiejaar

1995

Productieland(en)

DE, JP, US

Originele titel

Smoke

Lengte

112 min.

Drager

Blu-ray

Onderdeel van

Virtual Reality in Eye

Virtual Reality-producties vormen een steeds belangrijker deel van de filmervaring, reden voor Eye om er aandacht aan te besteden in een apart programma, Virtual Reality in Eye. Hierin is de blik niet gericht op het oppervlak van het filmdoek maar beweeg je je virtueel driedimensionaal door een ontworpen ruimte die je aan alle kanten omringt en onderdompelt.

Lees meer
Xtended: Angels in Amsterdam in Eye
Smoke 2
Smoke 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op