Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Soegija (Garin Nugroho, ID 2012)

Soegija

Garin Nugroho / ID, 2012 / 120 min.

Het intrigerende verhaal van de multiculturele samenleving in Indonesië, aan de hand van verschillende personages, wier levens elkaar raken en beïnvloed worden door het gedachtegoed van Soegija, de eerste Javaanse bisschop.

poster Soegija (Garin Nugroho, ID 2012)

Albertus Soegijapranata, of Soegija zoals hij werd genoemd, was de eerste Javaanse bisschop die werd geïnstalleerd in Nederlands-Indië. Dat gebeurde in 1942, het jaar waarin de Japanse troepen Indonesië bezetten. Aan de hand van de mensen die door hem zijn geïnspireerd, vertelt regisseur Garin Nugroho het verhaal van de complexe multiculturele samenleving tot na de onafhankelijkheid van Indonesië.

Nugroho zei zelf in een interview: "Het is ongelooflijk dat er zestig jaar na de onafhankelijkheid van het land nog geen film is die een niet-islamitisch standpunt uitdrukt." Indonesië moet "volwassen worden in religieuze zin. Daarom wilde ik een persoon onderzoeken die een bepalende factor was bij het ontstaan van het Indonesisch multiculturalisme", legde hij uit.

Inleiding (Engelstalig) door Arnoud Arps, media- en cultuurwetenschapper (UvA). Zijn promotieonderzoek richt zich op de herinneringen aan de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog door middel van hedendaagse Indonesische populaire cultuur.

In de Filmkrant legde Arnoud Arps eerder uit: 'Nugroho gaat ook in op de alomtegenwoordige mythologie van de revolutionaire pemuda (‘jonge strijders’) als helden van de natie. Zo verbindt Nugroho de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd met oncontroleerbaar geweld van de pemuda, waarmee de grens tussen strijden voor vrijheid en crimineel handelen wordt vervaagd. Dit is een discours dat niet vaak voorkomt in de Indonesische herinneringscultuur. Moderne Indonesische 'film perjuangan' laten hiermee een gelaagdheid zien die meebeweegt met nieuwe inzichten en hedendaagse belangen.'

Helaas is de kwaliteit van de digitale drager van Soegija niet optimaal. Wij bieden daarom deze film tegen gereduceerde prijs aan.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Garin Nugroho

Productiejaar

2012

Productieland(en)

ID

Originele titel

Soegija

Lengte

120 min.

Taal

Malayalam, Javanese, Japanese, Dutch, Indonesian

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Revolusi!

Revolusi! in het Rijksmuseum en Revolusi! in Eye: allebei nemen ze je mee naar de tijd van de Indonesische vrijheidsstrijd. Het filmmuseum brengt een programma met Indonesische ‘strijdfilms’ waarvan sommige nooit eerder in Nederland te zien zijn geweest.

Lees meer
campagnebeeld Revolusi!
still Soegija (Garin Nugroho, ID 2012)
still Soegija (Garin Nugroho, ID 2012)
still Soegija (Garin Nugroho, ID 2012)

Film perjuangan

Arnoud Arps is media- en cultuurwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam. Hij zal verschillende filmvertoningen van een inleiding voorzien. Voor ons online magazine schreef Arps over Indonesische films waarin de strijd om de onafhankelijkheid onderwerp is.

Lees het artikel

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op