Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Son of saul 20000347 st 2 s high

Son of Saul

László Nemes / HU, 2015 / 107 min.

Het krachtige Holocaustdrama van László Nemes is een filmische tour de force die op baanbrekende wijze de verschrikkingen en de kracht van de menselijke geest toont. Winnaar van de Grote Juryprijs op het Filmfestival van Cannes.

Son of saul 20000347 ps 1 s high

Dit opmerkelijke debuut volgt de concentratiekampgevangene Saul, die behoort tot het “Sonderkommando”, een groep joden die gedwongen de nazi”s helpen bij hun machinale uitroeiing. Hij werkt – totaal afgestompt – in het crematorium, maar ontwaakt als hij in het lijk van een jongetje zijn zoon denkt te herkennen. Terwijl de andere leden van het Sonderkommando een plan smeden om in opstand te komen, besluit Saul een rabbi te vinden om zijn zoontje een Joodse begrafenis te geven, op zoek naar verlossing in het midden van de hel.

Son of Saul werd door de internationale pers overladen met lof. De Hongaarse regisseur is de voormalige assistent van Béla Tarr, wiens invloed zichtbaar in de verbazingwekkende lange shots, waarmee Nemes laat zien dat hij het medium film meesterlijk beheerst. De kijker verkeert voortdurend in de nabijheid van Saul, waardoor de nachtmerrieachtige wereld nog claustrofobischer wordt.

Door te vertrouwen op de kracht van de suggestie maar ook door de harde realiteit van de concentratiekamp niet te omzeilen, heeft Nemes een baanbrekende manier gevonden om de Holocaust in beelden te vangen.

filmmaker aanwezig

Ter gelegenheid van de première van László Nemes' nieuwe film Sunset organiseert Eye 30 maart een masterclass met de Hongaarse filmmaker. Nemes zal 29 maart aanwezig zijn voor een Q&A bij deze eenmalige vertoning van Son of Saul. De voertaal van de avond is Engels. Berend Jan Bockting (filmjournalist Volkskrant) leidt de Q&A.

de pers over son of saul

“…maakt diepe indruk…essentiële bijdrage aan het discours over het collectieve geheugen van de Holocaust…De afstand die voor sommigen bestaat tot de Shoah, wordt in een ruk weggenomen… (*****, "Must See Film van de Maand", De Filmkrant)

“Meesterwerk…eerste film die de gruwel van Auschwitz echt invoelbaar maakt.(***** NRC Handelsblad)

“ …een zo verpletterende impact als de Hongaarse Oscarinzending Son of Saul bereikt, komt zelden voor… baanbrekende film. (***** Algemeen Dagblad)

Details

Regisseur

László Nemes

Productiejaar

2015

Productieland(en)

HU

Originele titel

Son of Saul

Lengte

107 min.

Taal

Hongaars, Duits, Russisch, Pools, Frans, Hebreeuws

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Son of saul 20000347 st 5 s high
Son of saul 20000347 st 3 s high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op