Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Space is The Place (John Coney, US 1974)

Space Is the Place

John Coney Coney / US, 1974 / 85 min.

Eerbetoon aan de sf-films van de jaren vijftig en zestig, verteld in onvervalste blaxploitationstijl. Muzikant Sun Ra, geestelijk vader van het Afrofuturisme en kosmisch ziener, speelt zichzelf in deze psychedelische muziekfilm.

poster Space is The Place (John Coney, US 1974)

Vier decennia lang stond Sun Ra aan het roer van zijn muzikale ruimteschip. De excentrieke Afro-Amerikaanse muzikant-componist stond aan de wieg van het afrofuturisme, een soepele combinatie van zwarte muziek en sciencefiction: funk en ufo's, dub en tijdreizen, jazz en zonnewinden.

Sun Ra en zijn Intergalactic Myth-Science Solar Arkestra ontleende zijn iconografie aan de Egyptische mythologie. Het vergde een nieuwe generatie van luisteraars en muziekcritici om Ra's cosmologie een welverdiende plaats in de hedendaagse muziekgeschiedenis toe te bedelen.

pooier

In Space Is the Place belandt de kosmische ziener Sun Ra in zijn ruimteschip (aangedreven door muziek) op aarde om zijn zwarte broeders te verheffen. “I come to you as a myth, because that”s what black people are, a myth.”

Verbeelding en sociale werkelijkheid vloeien in elkaar over na zijn landing in Oakland, California, niet toevallig de bakermat en het hoofdkwartier van de Black Panthers. Zwarte junkies en een zwarte pooier zitten Sun Ra dwars (het zijn de jaren van Shaft en Superfly), evenals twee gewelddadige blanke FBI-agenten.

Buitenaards goed, deze combinatie van intergalactische bebop en funky riffs over zwarte bevrijding, extra-terrestrial activism en wat er nog meer opkomt in de steeds uitdijende geest van Sun Ra.

lezing

In een geestverruimende vogelvlucht door de literatuur, cinema en beeldende kunst schetst Tessa Boerman de analogie tussen historische robotfantasiën en die van het zwarte lichaam en slavernij. En ze laat zien hoe beschrijvingen van buitenaards leven in sciencefiction verdacht veel lijken op de zwarte ervaring in de aardse werkelijkheid.

Onderdeel van haar filmlezing is: We Need Prayers: This One went to Market (Jim Chuchu, 2017, 5'). Een jonge Afrikaanse beeldend kunstenaar heeft een sluw plan om door te breken op de internationale kunstmarkt. De hoofdrol wordt vertolkt door de Keniase zangeres, songwriter, actrice en radio- en reality-tv-ster Patricia Kihoro.

Tessa Boerman is documentairemaker en filmprogrammeur voor IFFR waarvoor ze de programma's Black Rebels (2017) en PACT, Pan-African Cinema Today (2018) maakte.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

John Coney Coney

Productiejaar

1974

Productieland(en)

US

Originele titel

Space Is the Place

Lengte

85 min.

Drager

DCP

still Space is The Place (John Coney, US 1974)
still Space is The Place (John Coney, US 1974)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN
;

Huidige tentoonstelling

  • 14 juni — 7 september 2025

    Garrett Bradley

    Revolutions

Films, talks & events

Alles

Alle dagen

Alle talen

Sorteer op