Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Images w1400

Spell Reel

Filipa César / DEUZE, PT, FR, GW, 2017 / 96 min.

In een bijzondere filmverzameling dook hij ineens op: een bijna verwoeste film die de geboorte van de Guinese cinema markeert. Kunstenaar en filmmaker Filipa César stelde een film samen die eerder hoge ogen gooide op de Berlinale, Art Basel en MoMa. In samenwerking met Sonic Acts Academy, en met nagesprek met de regisseur. Spell Reel is een Nederlandse première.

Spell reel

In 2011 dook in Guinee-Bissau plots een archief met film- en audiomateriaal op. Het beeldmateriaal was zo goed als verwoest en bleek de geboorte van de Guineese cinema te markeren. De bijzondere vondst maakte deel uit van de dekoloniserende visie van Amílcar Cabral, de leider van de bevrijding die in 1973 werd vermoord. In samenwerking met de Guinese filmmakers Sana na N'Hada en Flora Gomes steldeFilipa César zich een reis voor waarin het oude kwetsbare materiaal werkt als een gebroken prisma waar je doorheen kunt kijken. De film is gedigitaliseerd in Berlijn en riep eerder al allerlei debatten en verhalen op. Na de film is er een nagesprek met Filipa Cesar (Porto, 1975). Zij woont en werkt n Berlijn. Een groot deel van haar experimentele films houdt zich bezig met het verzet in het geopolitieke verleden van Portugal. Sinds 2011 onderzoekt César de vroege cinema in Guinee-Bissau, en de denkbeelden en mogelijkheden die eruit spreken, uitmondend in het collectieve project Luta ca caba inda (The struggle is not yet over). Ze nam deel aan de onderzoeksprojecten Living Archive (2011-13) en Visionary Archive (2013-15), beide georganiseerd door Arsenal - Instituut voor Film en Videokunst, Berlijn.Spell Reel is eerder te zien geweest op de Berlinale (Forum), Festival International de San Sebastian (speciale vermelding), Doclisboa (speciale vermelding en José Saramago-prijs), MoMa New York, Art Basel, BFI London Film Festival, Karlsrühe Cinematheque.

Sonic Acts Academy

Sonic Acts Academy is een nieuw platform voor onderzoek en reflectie met de focus op nieuwe toepassingen binnen de kunsteducatie. Sonic Acts Academy vindt plaats van 23 tot en met 25 februari 2018 op diverse locaties in Amsterdam, waaronder Dansmakers, Paradiso Noord – Tolhuistuin en met verschillende pre-festival evenementen in het EYE Filmmuseum en Stedelijk Museum Amsterdam. Meer informatie en tickets

Details

Regisseur

Filipa César

Productiejaar

2017

Productieland(en)

DEUZE, PT, FR, GW

Originele titel

Spell Reel

Lengte

96 min.

Taal

English

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Spell reel 10n cc
Image w1280 0 5
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op