Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Spider1

Spider

David Cronenberg / CA, 2002

Verteld vanuit het vervreemdende perspectief van Dennis 'Spider' Cleg (Ralph Fiennes), een geestelijke gestoorde poliklinische patiënt die in Londen in een kosthuis woont, daar wegloopt en zijn jeugd in de jaren 1950 binnenstapt.

Spiderposter

Hij kijkt toe hoe zijn vader (Gabriel Byrne) ogenschijnlijk zijn moeder (Miranda Richardson) vermoordt en hoe zijn vaders maîtresse Yvonne (ook gespeeld door Richardson) vervolgens haar plaats inneemt.

Critici herkenden er de invloed van Samuel Beckett in, en al speelt de film zich ook af in huiselijke kring en richt hij zich explicieter op de psychologische lading – net als de films hierna –, toch spreekt er een belangstelling uit voor verdubbeling, seksualiteit, geweld en parallelle werelden die hem verbindt met Cronenbergs eerdere films.

In het jaar dat Spider uitkwam, ontving David Cronenberg de Orde van Canada. Gebaseerd op een door Patrick McGrath geschreven bewerking van zijn boek.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

David Cronenberg

Productiejaar

2002

Productieland(en)

CA

Originele titel

Spider

0

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

David Cronenberg

Eye presenteerde van 22 juni t/m 14 september 2014 een grote tentoonstelling rond regisseur David Cronenberg, die een cultstatus verwierf met zijn eigenzinnige films over de wisselwerking tussen lichaam, geest, technologie en massamedia. De tentoonstelling verkende de wereld van Cronenberg via het hoofdthema uit zijn films: de fysieke en psychologische transformatie van zijn personages.

Lees meer
campagnebeeld David Cronenberg – The Exhibition
Spider2
Spider3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op