Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Stand1

Stand by Your President

Ineke Smits / NL, GE, 2014 / 92 min.

Film- en documentairemaakster Ineke Smits volgde Sandra Roelofs in het laatste jaar van het presidentschap van Michael Saakasjvili. Hoe is het om van studente opeens First Lady van Georgië te worden? Welke prijs betaal je op persoonlijk vlak na tien jaar in de politieke schijnwerpers te hebben gestaan?

Poster 65

Smits volgt Roelofs, haar man en de kinderen op het moment dat Saakasjvili, na twee termijnen, niet meer als president herkozen kan worden.

Het echtpaar ontmoette elkaar in 1993 toen Roelofs (1968) in Straatsburg studeerde, Georgië werd haar nieuwe huis. Met haar man maakte ze tien roerige jaren mee, waarin de door corruptie en armoe geteisterde voormalige Sovjetrepubliek zich in snel tempo moderniseerde.

Smits tekent aan de hand van Roelofs” verhalen en archiefbeelden de opkomst van het internationaal geliefde paar. Na de Rozenrevolutie van 2003 wist Saakasjvili, gesteund door de nuchtere Roelofs, zijn land aanzien te geven door intensieve anti-corruptieprogramma”s op te starten en een liberale, op Europa gerichte koers te varen. Uiteindelijk vervaagde de ster van de president door meerdere schandalen binnen zijn partij.

De regisseur, zelf getrouwd geweest met een Georgiër, maakte eerder een speelfilm over de opstand van Georgische krijgsgevangen op Texel in de Tweede Wereldoorlog (De vliegenierster van Kazbek, 2010); met Putins Mama ( 2003) – documentaire over de 77-jarige Vera Putina die ervan overtuigd is dat de gevreesde Russische leider haar zoon is – schilderde ze een portret van het Georgische dorpsleven.

Smits (1960) maakte haar filmdebuut in 2001 met Magonia. Stand By Your President ging dit voorjaar in première in Nederland.

Details

Regisseur

Ineke Smits

Productiejaar

2014

Productieland(en)

NL, GE

Originele titel

Stand by Your President

Lengte

92 min.

Drager

DCP - encrypted

Stand2
Stand3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op