Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Star1

Stardust Memories

Woody Allen / US, 1980

Gevierd filmmaker Sandy Bates (Woody Allen) heeft zijn intrek genomen in het Stardust Hotel, waar hij een retrospectief van zijn werk bijwoont. Sandy verkeert in artistieke crisis: zijn fans zeggen dat hij niet meer zo grappig is als vroeger. Charlotte Rampling schittert in Allens ode aan Fellini’s Otto e mezzo. EYE wijdt deze zomer een retrospectief aan de films van Woody Allen.

Stardust memories poster

Fellini”s fantasie over de in een artistieke crisis verkerende regisseur Guido Anselmi die zijn gebrek aan inspiratie tot onderwerp van z”n nieuwste productie maakt, spiegelt zich in Allens Stardust Memories waarin Sandy Bates de balans van z”n leven, z”n liefdes en z”n werk opmaakt. Net als Anselmi worstelt hij met zijn carrière. Waarom mag een comedyregisseur niet kiezen voor meer psychologische diepgang?

De beroemde filmpubliciste Pauline Kael (I Lost it at the Movies) was een van de critici die Allens nieuwe lijn – autobiografisch geïnspireerde komedies met beschouwelijker inslag – niet erg waardeerde. Ze sprak zelfs van verraad aan de fans, en voedde zo Allens vermoeden dat hij vast zou blijven zitten aan zijn imago van alles op de hak nemende onelinerschrijver.

Toch is ook Stardust Memories een comedy – maar wel een waarin Allen een doorleefd portret schetst van depressie: Bates” geliefde Dorothy (Rampling) lijdt aan de chronische variant. Het weerhoudt Bates overigens niet van zijn gebruikelijke witty levenswijsheden. “You can't control life. It doesn't wind up perfectly. Only– only art you can control. Art and masturbation. Two areas in which I am an absolute expert.'

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Woody Allen

Productiejaar

1980

Productieland(en)

US

Originele titel

Stardust Memories

0

Ondertiteling

FRA of NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

De komedies van Woody Allen

Wat maakt Woody Allen tot een van de meest briljante komieken van de afgelopen honderd jaar? In De komedies van Woody Allen belicht Eye zijn omvangrijke oeuvre, van de zelden meer vertoonde ‘early, funny ones’ uit de vroege jaren zeventig tot zijn nieuwste film Irrational Man.

Lees meer
campagnebeeld De komedies van Woody Allen
Star2
Star4
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op