Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Regained memory eye filmmuseum01

Stijn Bouma-programma

Hij vertrok naar Sarajevo naar de filmschool van Béla Tarr, maakte er twee korte films en stond te kijken van zijn snelle doorbraak. Leljla en Regained Memory van beginnend regisseur Stijn Bouma werden geselecteerd voor de festivals van Cannes en Karlovy Vary. De films zijn nu te zien in Eye en vanaf 8 oktober ook in een tour langs filmtheaters in het land. Regained Memory is op Picl te zien. 

Poster regained memory eye filmmuseum

Nadat hij was afgewezen voor de filmacademie studeerde Stijn Bouma (1991) media en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Hij liep stage bij een filmproductiebedrijf en raakte thuis in de filmwereld. Toen hij hoorde dat de Hongaarse filmmaker Béla Tarr een regieopleiding ging opzetten in Sarajevo, aarzelde hij niet. Bouma volgde workshops onder leiding van grootheden als Apichatpong Weerasethakul en Atom Egoyan en voltooide, onder toeziend oog van Tarr, zijn eerste twee korte films, Lejla (2017) en Regained Memory (2018).

internationale erkenning

Beide films werden razendsnel opgepikt; Lejla beleefde z”n wereldpremière in Cannes in het programma voor jonge talenten Cinéfondation, en Regained Memory was te zien op het Karlovy Vary International Film Festival in de sectie Future Frames - Ten New Directors To Watch.

Bouma is aanwezig bij deze eenmalige voorstelling in Eye en gaat na afloop in gesprek met Filmkrant-redacteur Hugo Emmerzael en beantwoordt vragen uit de zaal.

programma

Lejla (Stijn Bouma, BIH 2017, 22”)

Lejla, een jonge vrouw uit Sarajevo, heeft het gevoel dat haar leven zinloos is; ze heeft alleen haar werk in een fastfoodrestaurant en de zorg voor haar alcoholistische vader. Totdat zeeman Vedad haar mee uit vraagt en ze verliefd wordt. Vedad biedt haar een vluchtmogelijkheid, Lejla twijfelt.

Regained Memory (Stijn Bouma, NL/BIH 2018, 51”)

Voor zijn afstudeerfilm roept Bouma de geesten van de Balkanoorlog op. Zij komen tot Amir, een alleenstaande vader die sinds het plotse overlijden van zijn vrouw een knagend schuldgevoel heeft. Had hij wel genoeg aandacht voor zijn vrouw? Verloren in het heden dwaalt zijn geest af naar een grimmiger verleden. Ondertussen dreigt hij zijn fouten te herhalen door ook de verantwoordelijkheden voor zijn dochter te vergeten.

Details

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op