Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Marcel van Brakel & Mark Meeuwenoord / NL, 2021 / 30 min.

Geïnspireerd op het werk van wetenschapshistoricus en -filosoof Donna Haraway, auteur van A Cyborg Manifesto, voert deze virtual reality-ervaring voor meerdere personen en meerdere zintuigen je mee naar een wereld zo'n tweehonderd jaar in de toekomst.

poster Symbiosis (Polymorf, NL 2021)

Op de ruïnes van het Antropoceen heeft de mensheid plaatsgemaakt voor een biotoop vol gemengde levensvormen, kruisingen van mens, dier en machine: kunstmatig gecreëerde biochemische levensvormen, genetisch gemanipuleerde wezens, chemische robots, autonome kunstmatige intelligenties. Er is geen competitie, maar symbiose: een gedeelde leefwereld met gedeelde middelen, lichamen en informatie.

In deze performatieve VR-ervaring kruipen 'spelers' in de huid van verschillende wezens: mengvormen van mens en dier of mens en technologie. De virtuele wereld die zij krijgen voorgeschoteld, wordt aangevuld met geur en fysieke hulpstukken om de symbiose compleet te maken. Hoe beïnvloedt kruisbestuiving met andere wezens ons als mens? En welke filosofische, juridische, emotionele of fysieke consequenties zou die vermenging hebben?

Gepresenteerd door Eye en IDFA DocLab in samenwerking met STRP. Symbiosis is ontworpen en geproduceerd door Polymorf in samenwerking met Studio Biarritz.

Let op: de VR zal worden aangevuld met een pak dat je aantrekt, bepaalde geuren en bepaalde hapjes die je tijdens de VR gevoerd wordt op specifieke momenten.

  • Wij adviseren mensen die meer dan 20 weken zwanger zijn om niet aan deze VR-ervaring deel te nemen vanwege het gebruik van oxytocine.
  • Heb je een voedselallergie? Informeer de host s.v.p. bij binnenkomst. De hapjes zijn vegan maar kunnen sporen van noten bevatten.
  • VR kan bijwerkingen hebben. Lees hier meer over simulatieziekte.

Details

Regisseur

Marcel van Brakel & Mark Meeuwenoord

Productiejaar

2021

Productieland(en)

NL

Lengte

30 min.

Taal

Engels

Onderdeel van

Virtual Reality in Eye

Virtual Reality-producties vormen een steeds belangrijker deel van de filmervaring, reden voor Eye om er aandacht aan te besteden in een apart programma, Virtual Reality in Eye. Hierin is de blik niet gericht op het oppervlak van het filmdoek maar beweeg je je virtueel driedimensionaal door een ontworpen ruimte die je aan alle kanten omringt en onderdompelt.

Lees meer
Xtended: Angels in Amsterdam in Eye

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

Why in Eye

Eye en IDFA DocLab volgen de nieuwste vormen van verhalen vertellen met digitale en interactieve technieken op de voet.

Anna Abrahams
programmeur Eye

Xtended: Symbiosis (VR, Polymorf, NL 2021) © Tibor Dieters
Xtended: Symbiosis (VR, Polymorf, NL 2021) © Tibor Dieters
Xtended: Symbiosis (VR, Polymorf, NL 2021) © Tibor Dieters

Special Jury Award for Creative Technology

Deze prijs viert de moed, vaardigheid en het vakmanschap van makers die de grenzen verleggen over disciplines en technologieën heen. Er is geen betere manier om het evidente creatieve proces en de daaruit voortvloeiende ervaring te beschrijven waaraan we deze prijs geven. De makers nemen ons mee naar alle hoeken van hun wereld en vragen ons om de rol van al onze zintuigen te ontdekken in een verhaal. De combinatie van design, engineering, audiovisualiteit en multi-sensorialiteit speelt zeker een integrale rol in de toekomst van immersieve ervaring.

Lees meer over virtual reality in Eye

In samenwerking met

logo IDFA DocLab

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op