Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Asphalt Jungle (John Huston, US 1950)

The Asphalt Jungle

John Huston / US, 1950 / 112 min.

John Huston vindt in deze bloedspannende gangsterfilm de ideale balans tussen degelijk studiowerk en invloeden van het Italiaanse neorealisme. Marilyn Monroe heeft een klein rolletje als het liefje van een van de criminelen die betrokken zijn bij een grote kraak.

poster The Asphalt Jungle (John Huston, US 1950)

Zodra hij uit de gevangenis is ontslagen, beraamt 'Doc' Riedenschreider meteen zijn volgende misdrijf: een inbraak in een zwaar beveiligde juwelierszaak. Het plan is tot in de puntjes uitgedokterd; maar zoals wel vaker vormt de mens de zwakke schakel. Rond de buit ontstaat een gevecht op leven en dood.

The Asphalt Jungle is niet alleen een briljante film noir van een regisseur die met The Maltese Falcon (1941, ook te zien) zo'n beetje de blauwdruk voor het genre had geleverd, de film kan op zijn beurt als de grondlegger van het immer populaire caper of heist-genre worden beschouwd. Van het Franse Rififi (1955) tot aan de Oceans-serie (2001-2007).

De MGM-productie kon in de ogen van studiohoofd Louis B. Mayer overigens geen genade vinden: "Het is troep. Een film over nare, lelijke mensen die nare dingen doen." Een betere aanbeveling konden Huston c.s. zich nauwelijks wensen.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

John Huston

Productiejaar

1950

Productieland(en)

US

Originele titel

The Asphalt Jungle

Lengte

112 min.

Taal

English

Drager

DCP

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still The Asphalt Jungle (John Huston, US 1950)
still The Asphalt Jungle (John Huston, US 1950)

Aansluitend samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op