Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Bertrand Bonello / FR, CA, 2023 / 146 min.

Sci-fi vertelling over de gedoemde liefde tussen Gabrielle en Louis, die elkaar ontmoeten in 2014, 2044 en 1904. Filosofische bespiegeling over verlangen, obsessie en existentiële angst, met Léa Seydoux en George MacKay in de hoofdrollen, betoverende trip door ruimte en tijd.

poster La bête (The Beast) (Bertrand Bonello, FR 2023)
Los Angeles, 2044. De wereld wordt geregeerd door AI, het alles controlerende denksysteem dat zo efficiënt mogelijk wil zijn. Daarin is voor ontregelende emoties en verlangens geen plaats.

Het is daarom dat Gabrielle besluit om haar DNA te laten ‘zuiveren’. Een sprong door een gat in de tijd zal haar getroebleerde verleden uitwissen… Haar twijfels deelt ze met Louis, een aantrekkelijke jonge man in wie ze een lotgenoot herkent.

Los Angeles, 2014, aan de vooravond van een grote aardbeving; Louis blijkt nu een sinistere ‘incel’ te zijn, een 30-jarige, nog maagdelijke vrouwenhater die model en actrice Gabrielle stalkt.

Parijs 1910, de jaren van de belle époque. Gabrielle werkt als briljante pianiste, wier succesvolle optredens worden overschaduwd door haar angst voor de modernistische composities van Arnold Schönberg. Haar bewonderaar, de knappe dandy Louis, wakkert Gabrielles angstgevoelens aan.

Intrigerende mix

La bëte is een David Lynch-achtige vertelling over de kracht van de (tragische) liefde, dwars door tijd en ruimte, een hoog-gestileerde mengeling van dystopisch melodrama en toekomstprofetie voor een wereld die uit koers is geraakt – dit alles losjes geïnspireerd op Henry James’ novelle The Beast in the Jungle uit 1903.

In die bewoordingen omschreef regisseur Bertrand Bonello (Nocturama, Saint Laurent) zijn nieuwste film, die veel lof kreeg van het festivalpubliek. The Guardian repte zelfs van een intrigerende mix van Lynchs Mulholland Drive en Hanekes Funny Games – een aanbeveling die geen filmliefhebber naast zich neer kan leggen.

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Bertrand Bonello

Productiejaar

2023

Productieland(en)

FR, CA

Originele titel

La bête

Lengte

146 min.

Taal

Frans, Engels

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still La bête (The Beast) (Bertrand Bonello, FR 2023)
still La bête (The Beast) (Bertrand Bonello, FR 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op