Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Best Years of Our Lives (William Wyler, US 1946)

The Best Years of Our Lives

William Wyler / US, 1946 / 172 min.

Hoe komt een soldaat terug uit de oorlog? Die vraag stelt William Wyler, een van de grote Hollywoodregisseurs, aan de orde in zijn vertelling over drie Amerikaanse WOII-veteranen. Een van hen mist zijn handen, alle drie kampen met drankproblemen en ontwrichte huwelijken.   

poster The Best Years of Our Lives (William Wyler, US 1946)

Helden, slechterikken, actie, drama, spanning en geweld: de doorsnee oorlogsfilm werkt met sjablonen, bedoeld om eenduidige goed-foutverhalen te vertellen. William Wyler deed het anders; een jaar na het einde van WOII kwam hij met het ingetogen The Best Years of Our Lives, waarin drie veteranen worstelen met hun terugkeer in de burgermaatschappij.

De mannen, een wat oudere infanteriesergeant, een jonge matroos met afgeschoten handen en een luchtmachtkapitein, zijn net gedemobiliseerd en raken bevriend. Alle drie krijgen te maken met de gevolgen van de oorlog: veteranen hebben na terugkeer huwelijksproblemen, zoeken vergetelheid in de drank en krijgen niet de beste banen, als ze al werk krijgen.

Doodgewone mannen

Voor zijn kalm en doorleefd-realistisch portret van de lotgevallen van drie doodgewone mannen die streden voor de vrijheid ontving Wyler (Ben-Hur, Wuthering Heights) de Oscar voor Beste regie. Daarnaast waren er nog zes andere Oscars, onder meer voor Beste film, -scenario, -hoofdrol en –editing.

Naar verluidt was het Wylers ervaring als documentairefilmmaker in de Tweede Wereldoorlog die bijdroeg tot het succes van The Best Years of Our Lives. De regisseur vloog mee met de bombardementsvluchten boven Duitsland voor de documentaire The Memphis Belle (1945) en zag de inzet van de soldaten van dichtbij.

Vertoning op 35mm.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

William Wyler

Productiejaar

1946

Productieland(en)

US

Originele titel

The Best Years of Our Lives

Lengte

172 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still The Best Years of Our Lives (William Wyler, US 1946)
still The Best Years of Our Lives (William Wyler, US 1946)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op