Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The Brilliant Biograph: Earliest Moving Images of Europe (1897-1902): Irish Mail L.N.W. Railway Taking up Water at Full Speed

The Brilliant Biograph: Earliest Moving Images of Europe (1897-1902)

NL, 2020 / 52 min.

Vijftig films uit de Mutoscope and Biograph-collecties van Eye en de BFI zijn digitaal gerestaureerd (8K). Deze één-minuten-tijdcapsules zijn vermaard vanwege de unieke resolutie; de opnamen uit de begintijd van de cinema behoren tot de scherpste en rijkst gedetailleerde beelden uit de filmgeschiedenis.

poster The Brilliant Biograph: Earliest Moving Images of Europe (1897-1902)
Deze bijzondere compilatiefilm brengt je terug naar het leven rond 1900, toen steden als Berlijn, Amsterdam en Londen een sterke groei doormaakten; ook de opnamen van een betoverend Venetië – toen vooral toeristenbestemming voor dehappy few – zijn van een indrukwekkende schoonheid.

Mutoscope and Biograph Company maakte als een van de eerste filmbedrijven opnamen van belangrijke gebeurtenissen en evenementen, die de hele wereld overgingen. In de collecties van de BFI en Eye is een deel van de films bewaard gebleven; met tweehonderd filmpjes – gedraaid op 68mm-nitraat – beheert Eye zelfs de grootste Mutoscope and Biograph Company-collectie ter wereld.

Winnaar van de FOCAL Award 2021 in de categorie 'Best Archive Restoration & Preservation Project'.

Speciale score

Componist en concertpianist Daan van den Hurk (1987) schreef een nieuwe score. Deze nieuwe score is opgenomen en te beluisteren bij de beelden. Van den Hurk is een specialist in het begeleiden van stillefilmvoorstellingen. Hij speelde onder meer op het Pordenone Silent Film Festival, het Locarno Film Festival en het Bristol Slapstick Festival. Ook is hij directeur en oprichter van Nederlands Silent Film Festival.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Productiejaar

2020

Productieland(en)

NL

Originele titel

The Brilliant Biograph: Earliest Moving Images of Europe (1897-1902)

Lengte

52 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
The Brilliant Biograph: Earliest Moving Images of Europe (1897-1902)
The Brilliant Biograph: Earliest Moving Images of Europe (1897-1902)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op