Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 The Cemetery of Cinema 1

The Cemetery of Cinema

Thierno Souleymane Diallo / FR, SN, GN, SA, 2023 / 96 min.

Deze speelse zoektocht naar een verloren film uit 1953, naar verluidt de eerste Franstalige film van een Afrikaanse regisseur, stemt tot nadenken over het historisch en cultureel belang van cinema en de noodzaak van een goed archief.

poster IDFA 2023

De Guineese film Mouramani uit 1953 is bekend als de eerste Franstalige film die gemaakt is door een Afrikaanse regisseur. Geen van de kenners die in The Cemetery of Cinema wordt geïnterviewd, heeft hem echter ooit gezien. Bestaat hij wel?

Uitgerust met videocamera en microfoon gaat Thierno Souleymane Diallo in Guinee op zoek naar sporen van de verloren film van Mamadou Touré, allereerst naar een kopie. In oude bioscopen en archieven spreekt hij diverse mensen uit de Guineese filmwereld – van een bioscoopkaartjesverkoper en studenten aan een filmschool tot een voormalige filmcensor.

Gaandeweg legt hij zo, al improviserend, een kleine film- en cultuurgeschiedenis van het land bloot. Uiteindelijk komt Diallo terecht in de krochten van de filmarchieven in Frankrijk. Deze speelse en toch ook bedachtzame zoektocht stemt tot nadenken over het historisch en cultureel belang van cinema en de noodzaak van een goed archief.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Thierno Souleymane Diallo

Productiejaar

2023

Productieland(en)

FR, SN, GN, SA

Originele titel

The Cemetery of Pellicule

Lengte

96 min.

Taal

French

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
IDFA 2023 The Cemetery of Cinema 2
IDFA 2023 The Cemetery of Cinema 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op