Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: The Craving (Francis Ford, US 1918) (soundwave)

The Craving

Francis Ford / US, 1918 / 56 min.

Duister melodrama dat de vloek van de Ford-familie verkent: alcoholisme. De klassieker met gedurfde speciale effecten is afkomstig uit de grote particuliere filmverzameling van de familie Ennik. Met muzikale begeleiding door Martin de Ruiter (piano).

poster The Craving (Francis Ford, US 1918)

The Craving vertelt het verhaal van een chemicus (gespeeld door Francis Ford) wiens geheime werk aan een superkrachtig nieuw explosief in gevaar komt door zijn zwakte voor drank. In een visioen ziet hij wat zo’n krachtig explosief kan aanrichten op de slagvelden. Oppenheimer avant-la-lettre…

Met dubbele en driedubbele belichtingen portretteert de film het dilemma van zijn personage door middel van gedurfde speciale effecten, waaronder een uitgebreide reeks waarin de wetenschapper wordt belaagd door kleine dansende meisjes die uit zijn fles whisky tevoorschijn komen. De gebroeders John en Francis Ford maakten deze film in 1918 voor Universal Studios.

Ennik-verzameling

Deze film is afkomstig uit de grote particuliere filmverzameling van de familie Ennik, die negentig jaar filmgeschiedenis beslaat.

De Friese Ennik was een verwoed filmverzamelaar die vanaf de jaren vijftig partijen filmblikken opkocht. In veertig jaar verzamelde hij 750 films, waaronder veel bijzondere kopieën.

De collectie omvat onder meer Duitse en Franse komedies uit 1906 tot producties van vlak voor Enniks dood in 1992. Daaronder zaten unieke films, zoals de verloren gewaande Nederlandse film Majoor Frans (1916) van Maurits Binger en het melodrama La belle dame sans merci (1920) van de Franse avantgarde filmmaakster Germaine Deluc.

In de jaren negentig werd zijn collectie overgedragen aan het Filmmuseum. Inmiddels heeft Eye de films gerestaureerd en gedigitaliseerd en waren zij al op meerdere internationale festivals te zien.

Met muzikale begeleiding door Martin de Ruiter (piano).

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Francis Ford

Productiejaar

1918

Productieland(en)

US

Originele titel

The Craving

Lengte

56 min.

Taal

live music, none, Dutch

Ondertiteling

NONE

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena (soundwave)
still The Craving (Francis Ford, US 1918)
still The Craving (Francis Ford, US 1918)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op