Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Garden (Derek Jarman, GB 1990) (foto: Liam Daniel © Basilisk Communications Ltd)

The Garden

Derek Jarman / GB, 1990 / 92 min.

Films die je nog maar zelden in de bioscoop ziet, daar is Derek Jarmans The Garden er een van. Nu in Eye als klassieker, Jarmans polemisch-associatieve droomfilm over gay rights, nucleaire dreiging en de noodzaak om je eigen tuin te cultiveren.

poster The Garden (Derek Jarman, GB 1990)

Toen Derek Jarman, regisseur van wereldwijd bekende titels als Caravaggio (1986) en The Tempest (1979), in 1988 te horen kreeg dat hij besmet was met het HIV-virus zat hij niet bij de pakken neer maar bleef filmen. Maar liefst vijf speelfilms en meerdere videoclips (Pet Shop Boys) volgden, met The Garden als een van de meest persoonlijke titels uit Jarmans filmografie.

The Garden – in de hoofdrol: Tilda Swinton – is wel omschreven als een ‘kaleidoscopische montage van droombeelden’, waarmee gezegd wil zijn dat de regisseur bewust heeft afgezien van klassieke storyline-wetmatigheden.

Engagement en tuinieren

Zoals een experimenteel filmmaker en kunstenaar betaamt koos Jarman voor een opeenvolging van beelden; ze getuigen van zijn engagement met de Gay Rights-beweging, de fascinatie met iconische religieuze figuren als Jezus, Judas en de Madonna, en Jarmans onvoorwaardelijke liefde voor het tuinieren als bron van levenskracht.

De 16- en Super8mm-opnamen werden zowel gemaakt door Jarman zelf als door de hechte vriendengroep die de regisseur omringde; we zien de lichamelijk sterk verzwakte filmmaker aan het werk te midden van zijn rozen in de tuin aan de kustlijn bij Kent.

Gerestaureerd

The Garden werd onlangs digitaal gerestaureerd door het British Film Institute. Van Derek Jarman werden in de jaren 80 en 90 verschillende films uitgebracht in Nederland, waarvan Eye er meerdere in de collectie heeft.

De inleiding wordt verzorgd door filmhistorica Helen Westerik.

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Derek Jarman

Productiejaar

1990

Productieland(en)

GB

Originele titel

The Garden

Lengte

92 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still The Garden (Derek Jarman, GB 1990) (foto: Liam Daniel © Basilisk Communications Ltd)
still The Garden (Derek Jarman, GB 1990) (foto: Liam Daniel © Basilisk Communications Ltd)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op