Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The great rock n roll swindle 8

The Great Rock 'n Roll Swindle

Veertig jaar geleden is het alweer dat punk ontstond. Julien Temple legde de geschiedenis van de punkbeweging vast in een hilarische mockumentary over de Sex Pistols. Pistols- manager Malcom McLaren presenteert zich als ‘uitvinder’ van de punk en honderd procent onbetrouwbare gids.

campagnebeeld FURY! Punk Culture, illustratie © Roel Smit

Hij deed het alleen maar om snel geld te verdienen aan een volslagen ongetalenteerde band die alles in zich had om het publiek te shockeren. Malcom McLaren, ontwerper, ideeënman en duivels mediabespeler, zegt het luid en duidelijk: The Sex Pistols waren een scam, een bewuste poging tot oplichting. Zonder hun manager, eigenaar van de roemruchte bondageboetiek Sex aan de Londense King”s Road, waren ze nooit doorgebroken.

Temples heerlijk onbetrouwbare mockumentary (met animaties) over de razendsnelle opkomst en neergang van de Pistols getuigde van hetzelfde gebrek aan ontzag als zijn onderwerp. Pistols-leadzanger Johnny Rotten ontstak echter in woede over McLarens egotrip en weigerde zich te laten interviewen. De andere Pistols, Paul Cook en Steve Jones, werkten wel mee, bassist Sid Vicious stierf 2 december 1979.

The Great Rock ´n´ Roll Swindle geeft intussen toch een aardig beeld van de legendarische eerste jaren van de punkexplosie. De gescheurde T-shirts met zelfontworpen sjabloonopdruk, baggy trousers, leren jasjes met studs en kettingen en met bier verstevigde hanenkammen kleurden het straatbeeld terwijl The Clash, The Sex Pistols, The Damned en U.K. Subs uit de boxen knalden.

De Pistols spelen klassiekers als “No Fun” en “Anarchy in the UK”, ex-treinrover Johnny Biggs zingt kraaivals “Belsen Was a Gas” en Sid Vicious brengt - in smokingjasje - een magistraal nihilistische versie van Sinatra”s “My Way”, onder­wijl een revolver leegschietend.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

FURY! Punk Culture

Het is 1976, het tweede industriële tijdperk komt stuiptrekkend tot zijn einde en de oliecrisis is op een dieptepunt wanneer in de verloederde binnensteden van Londen, Amsterdam en New York een niet te negeren tegengeluid klinkt. Een oproep tot rebellie tegen het kapitalistische vooruitgangsdenken dat de zakken vult van de rijke minderheid. Het is een provocatieve schreeuw van tieners en twintigers die niet langer willen doen wat ouders, leraren en politici van ze verwachten.

Lees meer
campagnebeeld FURY! Punk Culture
The great rock n roll swindle 9
The great rock n roll swindle 10
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op