Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Gggoh still 1

The Green Green Grass of Home

Bij de première van The Assassin presenteert EYE een beknopt retrospectief van Hou Hsiao-hsien’s vroege werk. Hongkong-crooner Kenny Bee vertolkt de rol van invalleraar op een dorpsschool en raakt verliefd, de romance is dekmantel voor een visueel pakkende studie van het Taiwanese platteland. 

Zbdp1fx8tt7j

Net als in Cute Girl werkte de regisseur met de populaire Hongkong-zanger Kenny Bee. Dit keer vertolkt hij de rol van de idealistische onderwijzer die als invaller naar een schooltje op het platteland vertrekt. Zijn dreigende romance met een collega alarmeert zijn stadse vriendin, die op hoge poten verhaal komt halen; voor de dorpelingen zijn haar snobby manieren een bron van vermaak.

Meer dan in de romance is Hou geïnteresseerd in het Taiwanese platteland waar een eeuwenoude cultuur verstoord dreigt te raken door de industrialisering. Vissers zetten geen netten meer uit maar werken met dynamiet, de oude ontspannen manier van leven raakt bedreigd.

The Green Green Grass of Home vormt de brug tussen Hou”s vroege pogingen om commercieel succes te bereiken en zijn latere “filosofisch-esthetische” producties De film is wel vergeleken met Ozu”s lyrische komedies uit de jaren dertig.

Details

Gggoh still 2
Gggoh still 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op