Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
02 zvizdan

The High Sun

Verboden liefde op de Balkan. De drie gepassioneerde liefdesverhalen spelen zich af in drie opeenvolgende decennia, voor en na de oorlog. In Cannes winnaar van de juryprijs Un Certain Regard.

Highsun 70x100affiche defweb

Deze moderne variant op Romeo en Julia speelt zich af in twee zonovergoten dorpjes op de Balkan, waar het verleden zijn schaduw werpt. In elk segment van dit drama worden de gedwarsboomde geliefden van verschillende afkomst vertolkt door dezelfde jonge acteurs. Het eerste verhaal speelt in 1991, net voor de Balkanoorlog, tijdens een idyllische zomer wanneer de uitbundige Jelena valt voor een clowneske fanfaremuzikant 'van het andere kamp'. Tien jaar later in de nasleep van de oorlog kan Natasha niet vergeten dat haar broer omkwam tijdens de oorlog, waardoor haar romance met een klusjesman, een vroegere vijand, tot mislukken gedoemd is. Nog eens tien jaar later lijkt het alsof de vrede alle wonden heeft geheeld en probeert Luka na een rave party aan het meer een amoureuze misstap uit het verleden recht te zetten.

Wie Kroaat is en wie Serviër, is niet altijd duidelijk, een bewuste keuze van de regisseur: alle personages zijn slachtoffers en gevangenen van een traumatisch verleden, dat nooit expliciet in beeld komt. Visueel zijn de verhalen aan elkaar gesmeed met het beeld van verfrissend koud water dat in elke episode een louterende functie krijgt. De tijdsprongen maken goed invoelbaar dat mensen gedoemd zijn de fouten uit het verleden te blijven herhalen.

“...aangrijpend liefdesdrama....voortreffelijke acteurs...heel goed... (**** De Filmkrant)

“...visueel imponerend...oprecht. (**** Het Parool)

“…nagenoeg feilloos drieluik…fijne spel van Lazovic en Markovic…vonkend…trefzeker…mooi…fraai… (**** De Volkskrant)

Details

04 zvizdan
533 2048x1152 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op