Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Tiotc sdw press print 02

The Island of the Colorblind - Sanne de Wilde

Fotograaf Sanne De Wilde reisde naar Pingelap in de Pacifische Oceaan en maakte foto’s ‘door de ogen’ van kleurenblinde eilandbewoners. Bezoekers van haar installatie kunnen zelf ondergaan hoe het is om kleuren op een andere manier te ervaren.

Tiotc sdw press print 01

Voor haar fotoproject over mensen die de wereld anders ervaren dan gewoonlijk, belandde Sanne De Wilde op een mini atol in de Micronesische eilandengroep. Op Pingelap is een relatief groot deel van de bevolking – tussen de 4 en 10 procent – kleurenblind, als gevolg van een generaties lang doorgegeven genetische variant. De Wilde maakte monochrome, “kleurloze” foto”s van het landschap, de zee en de mensen, niet zoals zij ze zag, maar zoals de mensen die lijden aan achromatopsie (volledige kleurenblindheid) de wereld waarnemen.

Dagelijks te bezoeken in de EYE Studio tussen 10.00 en 18.00, vrij entree, duur: circa 10 minuten.

verwantschap

De foto”s zijn inmiddels in een boek en een tentoonstelling samengebracht. Met haar aandacht voor samenlevingen waarin het geloof in het spirituele en het mystieke vrijwel ongebroken is – de kleurenblinde bewoners van Pingelap denken dat geesten in hen wonen – sluit De Wilde aan bij het werk in de Locus-tentoonstelling van Apichatpong Weerasethakul en Cao Guimarães, filmers die aandacht hebben voor het bovennatuurlijke, het bijzondere van lokale culturen en de kleuren van het alledaagse leven.

zelf foto's inkleuren

In de installatie The Island of the Colorblind kunnen bezoekers zelf ondergaan hoe het is om kleuren op een andere manier te ervaren. In een hokje met LED-lampen die voortdurend van kleur veranderen kun je zwartwitfoto”s inkleuren met waterverf. Ondertussen luister je op de koptelefoon naar verhalen over Pingelap en zijn bewoners, terwijl je bent omringd door prints van Sanne de Wilde”s fotoproject in Micronesië.

Details

Island2
Island 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op