Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The King of Comedy (Martin Scorsese, US 1982)

The King of Comedy

Zwarte komedie over mislukte stand-upkomiek Rupert Pupkin (Robert De Niro), die er alles voor over heeft om op te mogen treden in de talkshow van zijn idool Jerry Langford (Jerry Lewis).

poster The King of Comedy (Martin Scorsese, US 1982)

“"Jerry Lewis was a master. He was a great entertainer. He was a great artist. And he was a remarkable man." - Martin Scorsese over de onlangs overleden Jerry Lewis (Hollywood Reporter)

Rupert Pupkin, een derderangs komiek, wil graag in een show van zijn idool en grote voorbeeld Jerry Langford optreden. 'You've got to start at the bot­tom', luidt het advies van de King of Comedy aan de am­bitieuze Pupkin, om wie tragisch genoeg slechts te lachen valt wanneer hij serieus is. Om toegang tot Langfords show te krijgen zint de afgewimpelde Pupkin (“Better to be king for a night than a schmuck for a lifetime”) op drastische maatregelen.

De film was aanvankelijk weinig succesvol, maar geldt nu als vooruitziend commentaar op de beroemdheidscultuur. De Niro, die een van zijn beste rollen uit zijn carrière speelt, probeerde Scorsese al sinds 1976 over te halen om het script van Paul Zinneman te verfilmen. Na Raging Bull voelde Scorsese dat hij op een keerpunt in zijn carrière was gekomen en dat de tijd rijp was voor deze film: “I realized that I had to wipe the slate clean as a filmmaker and start all over again. I literally started relearning how to make movies. That's what King of Comedy helped me to do.'

Details

still The King of Comedy (Martin Scorsese, US 1982)
still The King of Comedy (Martin Scorsese, US 1982)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op