Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 The Kyiv Files 1

The Kyiv Files

Walter Stokman / NL, 2023 / 78 min.

Wat was de impact van de spionagepraktijken van de KGB op het dagelijks leven van Oekraïners in de Sovjet-tijd? Walter Stokman verdiepte zich in drie dossiers die de methodiek en de paranoia van de Russische geheime dienst illustreren.

poster IDFA 2023

In 2017 werd het voormalige KGB-archief in Kyiv openbaar. Oekraïners konden voor het eerst hun persoonlijke dossiers uit de Sovjet-tijd inkijken. Voor veel oudere inwoners was het een mogelijkheid om antwoord te krijgen op vragen waar ze al decennia mee rondliepen.

Regisseur Walter Stokman verdiepte zich in drie sterk uiteenlopende gevallen. Zijn film is een bijzonder inkijkje in de methoden en de reikwijdte van de Russische geheime dienst. Zo werd om de Nederlandse amateurspionnen Reydon en De Jager te vangen een fictieve militaire basis ingericht. Maar de werkwijze van de KGB grensde ook aan paranoia, getuige het verhaal van Française Regine Chivrac. Zij kreeg tijdens familiebezoek aan Oekraïne een relatie met een student die later informant bleek.

Stokman laat zien hoe de jaren van achterdocht doorwerken in onze tijd. Gezinsverbanden die niet meer herstelden. Een zoon die nu tegen de Russen vecht. Een generatie van mensen die altijd op hun hoede zijn gebleven. Met een hoofdrol voor de zorgvuldige observaties van cameraman Jackó van ’t Hof in het Oekraïne van vandaag.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Walter Stokman

Productiejaar

2023

Productieland(en)

NL

Lengte

78 min.

Taal

Dutch, French, Ukrainian, Russian

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
IDFA 2023 The Kyiv Files 2
IDFA 2023 The Kyiv Files 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op