Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Ellen vd assem 1

The Man Machine: Opening Night

Openingsavond van het filmprogramma The Man Machine, met Dirk de zwervende robot, de eerste androïde die vrij rondloopt op festivals, muziek en vele andere gasten.

Dirk de zwervende robot

Robot Dirk is zo levensecht dat hij al vele menselijke avonturen heeft meegemaakt. In een Duits winkelcentrum is hij zelfs een keer door de politie gearresteerd. Verder deze openingsavond muziek door Okapi en Soon bij onder andere Ballet mécanique (Fernand Léger en Dudley Murphy, 1924) en machines die op zoek zijn naar intimiteit in een mechanistische wereld van Ellen van den Assem (Conversations with a torso - ACT 3). Muziek door Jochem van Tol, Liú Mottes, Oscar Jan Hoogland, John van Oostrum en Ibelisse Guardia Ferragutti.

Frank Mehring (Amerikastudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen) geeft de filmlezing Sounds of the Man Machine and Posthumanism, over de vraag of mensmachines mogelijk meer menselijk kunnen worden dan wij. Hoe voorspellen film en televisie de toekomst van de mensheid ergens tussen utopia en dystopia? Maarten Lamers en Peter van der Putten (Leiden Institute for Advanced Computer Science) nemen je mee op een prettig duistere filosofische reis naar de toekomst met hun presentatie Three ways how robots will kill us.

De openingsavond is in het Nederlands, behalve de filmlezing van Frank Mehring (voertaal Engels).

Dit programma wordt gevolgd door Ghost in the Shell. Een combinatieticket tegen gereduceerd tarief is hier te koop.

In samenwerking met Stichting dOeK.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

The Man Machine

Wat is er nog uniek aan de mens als een robot niet alleen onze handelingen kan imiteren maar kunstmatige intelligentie ons denkvermogen zelfs overtreft?

Lees meer
campagnebeeld The Man Machine
Frank mehring
Man with the movie camera
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op