Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Nicolas provost the invader

The Migrant (Moving) Image - Departure: Harraga

Kunstinstituut A Tale of a Tub stelt een programma samen in reactie op de huidige migratiecrisis. The Migrant (Moving) Image werpt nieuw licht op onze wereld in beweging, die onlosmakelijk is verbonden met migratie. Er is meer voorbij de clichébeelden: de complexiteit en impact van op drift geraakte levens op individu en samenleving kan niet worden gevangen in de hokjes ‘slachtoffer’ of ‘crimineel’, zo is te zien in het werk van kunstenaars als Isaac Julien en Nicolas Provost. Schrijver Abdelkader Benali geeft zijn reactie op de getoonde films. Deel 2 (Transit - Centro di Permanenza Temporanea) is te zien op dinsdag 13 september.

Nicolas provost the invader the origine of the world 2014 courtesy the artist and tim van laere gallery antwerp 0

Het eerste deel van het programma richt zich op illegale migranten, die in het Arabisch worden aangeduid met de geuzennaam “harragas” – wat letterlijk betekent: “zij die branden”. Vluchtelingen verbranden hun paspoort om te voorkomen dat ze worden teruggestuurd door immigratieofficials en snijden daarmee radicaal de banden met het verleden door. Tijdens hun vlucht en bij aankomst in een nieuw thuisland doorbreken ze politieke, sociale en economische grenzen – een ingrijpend en pijnlijk proces.

Dat migratie ook andere betekenis kan hebben dan opdoemt uit de medelijden én wantrouwen aanwakkerende sensatiebeelden van de massamedia, is wat kunstenaars laten zien; migreren is wellicht ook een manier om je te bevrijden van een vast opgelegde identiteit – zijn wij zonder papieren niet allen gelijk?

In deel 1 van The Migrant (Moving) Image is werk te zien van multimediakunstenaars uit Marokko, Zwitserland, Duitsland, Groot-Brittannië, België en Albanië (Ursula Biemann, Center for Political Beauty, Hamza Halloubi, Isaac Julien, Adrian Paci en Nicolas Provost). Schrijvers Abdelkader Benali en Bas Heijne zullen spreken over de getoonde beelden. Kunstenaar Hamza Halloubi reflecteert tijdens zijn Q&A op zijn eigen werk en het ontwortelde leven.

The Migrant (Moving) Image is ontwikkeld door het Rotterdamse kunstinstituut A Tale of a Tub; curator is Nathanja van Dijk, in samenwerking met EYE. Het Mondriaan Fonds, DeltaPORT Donationfund en Mendes Wood DM traden op als subsidient. De presentatie bij EYE wordt ondersteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Details

Hamza halloubi to leave 2011 2012 0
Karl ketamo crossing boundaries shifting landscapes 2016 2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op