Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Second2

The Second Game

In de aanloop naar het WK Voetbal mag The Second Game van de Roemeen Corneliu Porumboiu niet ontbreken. De regisseur en zijn vader becommentariëren een voetbalwedstrijd uit 1988 die de vader destijds floot. Een doorsnee wedstrijd, lijkt het. Maar onder de oppervlakte speelt zich een parallel conflict af vol politieke rivaliteit, intimidatietactieken en vuile trucs. Nederlandse première.

Secondposter

De derby uit 1988 tussen ”s lands beste teams Dinamo en Steaua, beide uit Boekarest, werd gespeeld tijdens zware sneeuwval, een jaar voor de revolutie die Ceauşescu omver wierp. Het lijkt een wedstrijd als zovele, waarin weinig gebeurt en een climax uitblijft. 'Het is bijna zoals in mijn films', zegt de regisseur van 'trage' films als 12:08 East of Bucharest en Police, Adjective droogjes in de voice-over. De weersomstandigheden zijn extreem, het spel nauwelijks sprankelend. De VHS-tape van de wedstrijd wordt integraal vertoond, zonder extra camerawerk of montage. Ondertussen vertellen de vader en zoon allerlei bizarre details rond de wedstrijd.

Intimidatietactieken

Onder de oppervlakte van de wedstrijd blijkt zich een parallel conflict af te spelen vol politieke rivaliteit, intimidatietactieken en vuile trucs. Het betreft de strijd tussen 'het leger en de geheime politie'. Er ontrolt zich een tweede, hypothetische wedstrijd. Wat als de bal de lat niet had geraakt? Wat als de scheidsrechter had toegegeven aan de druk en een team het voordeel had gegeven? Wat als de wedstrijd was afgelast vanwege de sneeuw? Die sneeuwval neemt ondertussen hypnotische proporties aan in deze doordenker die - zoals vaker bij Porumboiu - ook het wezen van film probeert te doorgronden.

The Second Game ging eerder in internationale première tijdens het filmfestival van Berlijn.

Let op: houders van een passepartout voor de WK-Volkskrantdag krijgen een korting van € 5, - aan de kassa van EYE (een kaartje per WK-Volkskrantdagbezoeker, zolang de voorraad strekt).

Details

Second3
Second1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op