Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Suburbia 3

The Shining + Man Lifting Banner + Vitamin X + Suburbia

Eerste lange speelfilm van punkkenner Penelope Spheeris, die eerder tekende voor de documentaire The Decline of Western Civilization. Haar speelfilmdebuut tekent de Amerikaanse punksubcultuur. Na afloop: trommelvlies teisterende optredens van drie hedendaagse punkbands, 3 x 30 minuten. 

campagnebeeld FURY! Punk Culture, illustratie © Roel Smit

Dooor haar werk voor de documentaire The Decline of Western Civilization was regisseur Spheeris zo nauw bij de scene betrokken geraakt, dat ze de bijnaam “rock”n roll-antropoloog” kreeg; geen wonder dus dat punk en punks het onderwerp werden van haar speelfilmdebuut.

Suburbia tekent het leven van een stel punks dat zich de geuzennaam The Rejected heeft aangemeten. Het door de maatschappij afgewezen gezelschap hokt samen in een huis in door de oorspronkelijke bewoners verlaten buitenwijk. De “verworpenen” hangen voor de tv of jatten – als ze eindelijk in actie komen – spullen uit een garagebox. Hun lamlendig gedrag wordt door een geduldige zwarte politieman (stiefvader van de aanvoerder van de punks) in banen geleid, maar uiteindelijk weet ook hij een uitbarsting tussen de brave burgerij en de outcasts niet te voorkomen.

Live punk is er deze avond ook met optredens van Vitamin X, Manliftingbanner en The Shining. Oftewel: de energie van een straight edge tornado (Vitamin X), de kameraadschap van DIY (Manliftingbanner) en de onbekommerde pret van alles plat walsende bandanatrash (The Shining). Niemand is veilig. Een moordende avond. Met bier.

In Cinema 2 is een ruime selectie (tweedehands) punkplaten te koop in de distro”s van Gummo Punks, Independent Outlet en Darcy Trash. Er is een bar in de zaal. Er zijn bij de film zit- en staanplaatsen.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

FURY! Punk Culture

Het is 1976, het tweede industriële tijdperk komt stuiptrekkend tot zijn einde en de oliecrisis is op een dieptepunt wanneer in de verloederde binnensteden van Londen, Amsterdam en New York een niet te negeren tegengeluid klinkt. Een oproep tot rebellie tegen het kapitalistische vooruitgangsdenken dat de zakken vult van de rijke minderheid. Het is een provocatieve schreeuw van tieners en twintigers die niet langer willen doen wat ouders, leraren en politici van ze verwachten.

Lees meer
campagnebeeld FURY! Punk Culture
Suburbia 5
Suburbia 8
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op