Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Trial (Sergei Loznitsa, NL 2018)

The Trial

Sergei Loznitsa / NL, 2018 / 125 min.

Een huiveringwekkend rechtszaaldrama: in onze tijd waarin wereldwijd steeds meer autocraten aan de macht komen, maakte meesterfilmer Sergei Loznitsa - met vooruitziende blik - een buitengewone, politiek scherpzinnige documentaire. The Trial bestaat uit gerestaureerde zwart-witbeelden waarop een van Stalins eerste showprocessen is vastgelegd, die in 1930 in Moskou plaatsvond. 

poster The Trial (Sergei Loznitsa, NL 2018)

Sergei Loznitsa keert na Donbass terug met deze kroniek van een van de beruchte Moskou-processen door Stalins regering, die ons - geenszins overbodig - herinnert aan de gruwelijke gevolgen van een dictatuur. Loznitsa maakte gebruik van unieke archiefbeelden van de eerste showprocessen van Stalin.

geheim pact

De misdaad waar de 'rechtszaak' om draait is nep, een spektakel bedacht door de regering van Stalin. Een groep vooraanstaande economen en ingenieurs wordt beschuldigd van het vormen van een geheim pact met de Franse premier Raymond Poincaré en andere westerse leiders om het kapitalisme te versterken en de USSR te breken.

orwelliaanse slogan

Loznitsa's ingenieuze montage legt de nadruk op het theatrale karakter van deze farce en het showelement van het huiveringwekkende proces, inclusief toeschouwers en een groot aantal 'acteurs' - officieren van justitie, getuigen, beklaagden en rechters. Zij liegen tegen zichzelf, tegenover het publiek én de wereld.

The Trial is een kafkaesk historisch document dat in onze tijd alleen maar aan belang wint. Het geeft een ongekend inzicht in de oorsprong van het dodelijke regime dat de Orwelliaanse slogan 'Lie is truth' dagelijks in de praktijk bracht.

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Sergei Loznitsa

Productiejaar

2018

Productieland(en)

NL

Originele titel

Process

Lengte

125 min.

Taal

Russian, English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

still The Trial (Sergei Loznitsa, NL 2018)
still The Trial (Sergei Loznitsa, NL 2018)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op